Ország-világ

2017.11.05. 18:30

Bombariadók Moszkvában: kiürítették Bolsoj és a Nagyszínházat, több áruházat és szállodát

Az Interfax hírügynökség szerint összesen mintegy tízezer embert kellett az utcára menekíteni.

MTI

Mintegy három  és félezer ember kellett bombariadó miatt kimenekíteni a moszkvai  Bolsoj színházból vasárnap este.


Az épület átkutatására kutyás rendőröket vezényeltek ki. A  Bolsoj Beethoven termében helyi idő szerint este hétkor kezdődött  volna a Sarló és kalapács című koncert, a bolsevik forradalom 100.  évfordulója alkalmából.  


Ugyancsak pokolgép elhelyezéséről futott be figyelmeztetés a  hatóságokhoz a Nagyszínházhoz közeli Metropol és Nacional  szállodával, valamint a GUM és a CUM áruházzal kapcsolatban is. Az  Interfax hírügynökség szerint összesen mintegy tízezer embert  kellett az utcára menekíteni.  


A TASZSZ úgy értesült, hogy korábban az orosz főváros 20  objektumával - bevásárlóközpontokkal, filmszínházakkal és  éttermekkel - összefüggésben jelentettek bombariadót.  


A rendkívüli helyzetek oroszországi minisztériuma október végén  közölte, hogy névtelen telefonálók által bejelentett hamis  bombariadók miatt a hónap során több mint félmillió embert kellett  evakuálni az ország 52 településén. A tárca szerint a bejelentők a  hónap folyamán több mint 1300 objektum felrobbantásával  fenyegetőztek. Pokolgépet a hatóságok egyetlen helyszínen sem  találtak.  


A RIA Novosztyi hírügynökség egy biztonsági szolgálati forrásra  hivatkozva október 10-én azt írta, hogy az akkor éppen egy hónapja  tartó, szándékosan félrevezető bombariadó-hullám kezdete óta 170  orosz településen 2460 objektumból több mint 1 millió 40 ezer ember  kellett evakuálni.  


Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat  (FSZB) igazgatója október elején azt állította, hogy a hamis  riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól  ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak  cinkosaik vannak Oroszországban.  


Az FSZB-főnök szerint a hamis riasztások október elejéig  előzetes becslések alapján több mint 300 millió rubel (mintegy 1,4  milliárd forint) veszteséget okoztak. A sajtóban legelterjedtebb  elméletek korábban az Iszlám Állam terroristáit, az "ukrán nyomot"  vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek  mögött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában