Ország-világ

2015.10.02. 17:58

Biszku Béla tagadta bűnösségét

Újrakezdődött a büntetőper.

Tagadta bűnösségét az 1956 utáni megtorlások, halálos sortüzek miatt háborús bűntettel vádolt, 94 éves Biszku Béla a Fővárosi Törvényszéken pénteken újrakezdődött elsőfokú büntetőperben.

Az eljárás egyik központi kérdése, hogy [namelink name="Biszku Béla"] mennyiben tehető felelőssé az 1956-os forradalom után a párt karhatalmistái által leadott véres sortüzekért.

Ezzel kapcsolatban [namelink name="Zinner Tibor"] jogtörténész és [namelink name="Horváth Miklós"] hadtörténész szakértő a tárgyaláson egybehangzóan leszögezte: nincs olyan dokumentum, amely azt támasztaná alá, hogy a pártvezetéshez tartozó Biszku Béla közvetlenül részese lett volna a tűzparancshoz vezető döntéseknek. Ugyanakkor a szakértők kiemelték azt is: a diktatúra működését figyelembe véve erre nem is volt szükség, a karhatalom parancsnokai pontosan tudták, hogy mi a dolguk, mit vár el tőlük a hatalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában