Ország-világ

2020.08.02. 11:32

Tizenkét ember letartóztatását rendelte el a bíróság

A hatóságok csapatösszevonásokkal próbálják megelőzni a vendettát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Vahe Aramyan

Elrendelte tizenkét ember letartóztatását az érdi tömegverekedés ügyében a Budakörnyéki Járásbíróság vasárnap – közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

Az eljárás jelenlegi adatai szerint – egyelőre pontosan nem ismert okból – konfliktus keletkezett egy enyingi és egy érdi nagycsalád tagjai között, akik távoli rokonságban állnak egymással.

Csütörtök este az enyingi családból legalább 16 férfi megjelent egy érdi benzinkúton, hogy ott a másik család tagjaival erőszakosan rendezze a konfliktust. Mindkét család tagjai ütő-, szúró- és vágóeszközökkel felfegyverkezve mentek a helyszínre.

Az enyingi család tagjai négy kocsival beálltak a benzinkútra, majd az ötödik gépkocsi vezetője egy másik behajtón nagy sebességgel szintén odahajtott és szándékosan elütötte a másik család egyik tagját. A kocsi tolatás közben maga alá gyűrt egy másik férfit. Ezután a két család percekig verekedett, a magukkal vitt ütő- és szúróeszközöket is használták egymás ellen.

A konfliktus során az egyik gyanúsított egy hegyes eszközzel szívtájékon szúrta az egyik sértettet, aki meghalt. Rajta kívül a kölcsönös bántalmazás során a jelenlegi indítvány valamennyi gyanúsítottja megsérült – közölte a törvényszék.

Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, pénteken azt közölték: az összecsapásban egy ember elhunyt, ketten életveszélyes, hárman súlyos, heten pedig könnyű sérülést szenvedtek. Több embert csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsítottak meg, egyet pedig emberöléssel.

Az ügyészség szombaton közölte, hogy 12 ember letartóztatását kezdeményezte emberölés és más bűncselekmények miatt.

A törvényszék közleménye szerint vasárnap a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái hat gyanúsítottat személyesen hallgattak meg, további hatot pedig távmeghallgatáson.

A cselekmény több résztvevőjét még nem sikerült azonosítani, a konfliktus pontos okait sem lehetett még felderíteni, és egyelőre azt sem lehetett megállapítani, pontosan kik okozták azoknak a sérüléseit, akiknek letartóztatását az ügyben indítványozták. Így tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábra helyezésük esetén – tanúk befolyásolásával akadályoznák a bizonyítást – írták.

Az eset tisztázatlansága miatt attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén folytatnák az egymás között kialakult konfliktus erőszakos rendezését, és újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeket követnének el egymás sérelmére.

A gyanúsítottak között vannak többszörösen büntetett előéletűek, akik ellen jelenleg is több büntetőeljárás folyik, esetükben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Az emberöléssel gyanúsított személy esetében a cselekmény büntetési tétele és tisztázatlan személyi körülményei miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye is.

Mindezek miatt a bíróság a gyanúsítottak meghallgatása után az ügyészi indítványokkal egyetértve elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb szeptember 2-ig.

A döntés ellen mind a 12 gyanúsított és védőik fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható – közölte a törvényszék.

A Magyar Nemzet értesülései szerint vasárnap délelőtt dönt két nyomozási bíró arról, hogy az érdi családi háború tucatnyi gyanúsítottját letartóztatásba helyezik-e. A tömegverekedésben egy ember meghalt, többen életveszélyesen megsérültek.

Ezekben a percekben kezdődött meg az az ülés, amelyben az egy halálos áldozatot és több, életveszélyes sérültet követelő, július 30-i érdi családi háború kapcsán dönthet a bíróság a letartóztatásokról. A Pest Megyei Főügyészség tizenként gyanúsított esetében indítványozta a kényszerintézkedést. A Magyar Nemzet értesülése szerint két nyomozási bíró hoz döntést az ügyben.

A főügyészség szóvivője, Nisóczi József szerint

technikai okok és a nagy számú gyanúsított miatt nem tudnak élni teljeskörűen a távmeghallgatás lehetőségével, így a két vizsgálóbíró a gyanúsítottak jelenlétében, hat-hat feltételezett elkövető sorsáról dönthet.

A lap értesülése szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kijelölt egységei továbbra is teljes készültségben vannak a vendetta – vérbosszú – megelőzése érdekében. Mind Enyingen, mind Érden erődemonstrációval tartják féken a feleket.

Ismert, egy enyingi és egy velük rokonságban lévő érdi, kisebbségi család tagjai csaptak össze egy érdi benzinkúton július 30-án, este 8 óra körül. Úgy tudják,

az érdi család egyik tagja az enyingi családba nősült be, de a felesége hazaszökött tőle, és ezen robbant ki a véres végkifejletet hozó háború.

A Magyar Nemzet úgy értesült, az áldozat a benősülő férfi apja. A történtek miatt tartani kell a vérbosszútól, amit azonban a rendőri erők igyekeznek megelőzni.

Emlékezetes, a verekedés estéjén az enyingi család legalább tizenhat férfi tagja a konfliktus rendezésének erőszakos módját választva, több gépkocsival megjelent egy érdi benzinkúton, hogy ott találkozzanak a helyi család tagjaival. A találkozóra mindkét fél különböző ütlegeket, illetve szúró-vágó eszközöket vitt magával. A verekedést az robbantotta ki, hogy az egyik érdi elütött két enyingit, nem sokkal később lövések is dördültek. A verekedés során az egyik enyingi szíven szúrt egy 50 év körüli férfit, aki azonnal meghalt. A támadót emberöléssel, a többi résztvevőt – egyelőre – csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsítják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában