komisszárok

2021.07.31. 15:05

Betiltaná a levendulát Brüsszel

Frexit-kampány indult el Franciaországban, miután kiderült, hogy az EU veszélyes növénynek minősítené a levendulát. Franciaország, és különösen Provence világszerte híres kiváló minőségi levendulájáról – ezt venné most el tőlük Brüsszel.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy EU-s rendelettervezet veszélyes növénynek minősítené a levendulát – adta hírül a fr24news nyomán a V4NA.

Az új szabályozás szerint a feldolgozott levendula (pl. levendulaolaj) csomagolásán kötelezően figyelmeztetést kellene elhelyezni a növényi termék „veszélyességére” vonatkozóan.

A levendula-lepárlók – és más francia polgárok – nevében aggodalmait fejezi ki a Twitteren a Generation Frexit vezetője, Charles-Henri Gallois: „Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről”.

Les huiles essentielles de lavande ou nos fromages, l’UE 🇪🇺 veut tout régenter et aseptiser.

Il est temps de reprendre le contrôle et de décider nous-mêmes de notre futur, de nos normes, de nos lois et notre modèle de société." target="_blank" rel="noopener noreferrer">#ReprenonsLeContrôle #Frexit 🇫🇷 https://t.co/rnDnlb4Yor

— Charles-Henri Gallois 🇫🇷 (@CH_Gallois) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 28, 2021

Jelenleg mintegy 1500 francia foglalkozik levendulatermesztéssel, ami 30 ezer teljes munkaidős munkahelyet jelent. Nem beszélve a turisták évi millióiról, akiket elsősorban a levendulamezők csábítanak Dél-Franciaországba.

A francia termelők nem bánják, hogy termékeik csomagolásán feltüntessék a potenciális allergiakockázatot, de azt határozottan ellenzik, hogy olyan információkkal lássák el a címkéket, amilyenekkel a vásárlók az ipari vegyi anyagokon, például a sósav vagy különböző tisztítószerek címkéin találkozhatnak. Ráadásul a kisgazdák nem engedhetnék meg maguknak a drága elemzési eljárást.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában