''Bár korábban találkoztunk volna!''

Gregor József minden nyáron születésnapja, augusztus 8-a körül koncertet adott művészbarátaival a szegedi városháza Muzsikáló Udvarán. Az idei az első nyár, amikor születésnap helyett emlékkoncertet rendeznek. A művész özvegye síremléket állíttatott, amit ugyancsak jövő szerdán avatnak a Belvárosi temetőben. Exkluzív DVD, fotókiállítás is készült a tavaly októberben elhunyt, Kossuth-díjas basszistáról. Gregorné dr. Takács Máriát arra kértük, idézze fel emlékeit megismerkedésükről és közös életükről.

– Szegedi medikaként jártam színházba, így színpadról már akkoriban ismertem Jóskát. Sorsszerűnek gondolom, hogy kétszer is egy házban laktunk. Jóska rendkívül kedves ember volt, nagyszívű, vidám, jókat evett-ivott. Kapcsolatunk nem volt szerelem az első látásra, először jószomszédi viszony alakult ki közöttünk. Észre sem vettük, és a kölcsönös szimpátiából lassan szerelem alakult ki. Jóska egyszer csak bejelentette: mindenképp az a szándéka, hogy elválik a feleségétől, ha hozzámegyek, ha nem. Hónapokig vívódtam, mert akkoriban a fiam 13 éves kamaszgyerek volt, a lányom pedig épp iskolába ment. Végül határoztam, őt választottam. Sohasem bántam meg, csak azt sajnálom, hogy nem korábban találkoztunk.

Huszonöt éve házasodtak

– 1982 nyarán házasodtunk össze, aznap este Ferrando szerepét énekelte A trubadúrban a szabadtérin – ezzel ünnepeltünk. Jól kiegészítettük egymást: én rák vagyok, ő oroszlán. Renáta, a lányom velünk élt együtt, a fiam, aki az édesapjával maradt, rendszeresen meglátogatott bennünket. Jóska nem volt jó kapcsolatban második házasságából származó nagyobbik leányával, Beátával, ezért miután összeházasodtunk, igyekeztem kibékíteni őket. Bernadettel sohasem volt ilyen gond, őt az édesanyja sohasem nevelte Jóska ellen. Akkoriban a Szegedi Ifjúsági Rendelőintézetben laborvezető főorvosként dolgoztam. Jóskának egyre több munkája akadt külföldön, és nem győztem fizetés nélküli szabadságot kérni, hogy elkísérhessem. Már Dorozsmánál honvágya volt, egyszerűen nem tudott huzamosabb ideig egyedül maradni. Azt mondta, ha azt szeretném, hogy tudjuk majd a gyerekeinket anyagilag segíteni, akkor kísérjem el külföldre. Elhatározta, ha nem megyek, akkor ő is itthon marad. Nagy dilemma elé kerültem, mert 55 éves voltam, szerettem a hivatásom. Végül mégis nyugdíjba mentem, és vele tartottam.

– Jóskát rengeteg operaházba hívták, volt úgy, hogy fél évig sem tudtunk hazajönni. Az Egyesült Államokban 1986-ban Houstonban mutatkozott be először Varlam szerepében. Cecilia Bartolival pedig együtt debütáltak A sevillai borbélyban. Rendszeresen visszahívták Houstonba, mint ahogyan később Portlandbe és Baltimore-ba is. Húsz évig jártunk Amerikába, Antwerpenbe, Gentbe, valamint Genfbe, Bordeaux-ba és Párizsba. Az antwerpeni közönség annyira megszerette Jóskát, hogy minden színpadra lépését nyílt színi taps fogadta.

Az operabarát

– Ha Jóska előbb veszi feleségül dr. Takács Máriát, aki ösztönözte a külföldi vendégszereplésekre, akkor a jóisten nem mentette volna meg őt attól, hogy egy kis Jettel közlekedjen a világban, mert tarolta volna a buffo basszus repertoárt. Olyan jó vígoperai énekest, mint ő volt, nemigen hallottam, pedig bejártam a világot, és elég sok lemezem is van – emlékezett az énekes legjobb barátja, Csernay László orvosprofesszor, a Szegedi Operabarátok Egyesületének egyik alapítója.  

Portlandben az üzletekben is gyakran megszólították, a város teli volt a plakátjaival. A New York-i Metropolitan Operában úgy énekelt próbát, hogy szövetkeztem amerikai ügynökével, Matthew Lauferrel. Bennem talán több volt a becsvágy, úgy éreztem, Jóska sokkal többre hivatott. Amikor először jártunk New Yorkban, és Matthew körbevitt bennünket a városban, a Metropolitan előtt azt mondtam Jóskának: „Fogsz te még itt énekelni!” „Én ugyan nem jövök ide!” – felelte. Összenéztünk Matthew-val, aki rám kacsintott, és megbeszéltük, hogy titokban megszervezzük a próbaéneklést, ami előfeltétele a Metbe szóló szerződésnek. Az egyik portlandi vendégszereplésről hazafele jövet kértem Jóskát, hogy töltsünk el néhány napot New Yorkban. Gyanútlanul beleegyezett. Matthew-val ott már kész tények elé állítottuk: meghallgatásra várják a Metropolitanben. Dührohamot kapott, rögtön tudta, hogy én is benne vagyok a szervezkedésben. Kértem, hogy az esélytelenek nyugalmával menjen, nincs mit veszítenie, senki sem tudja meg, ha netán nem sikerülne. „Vagy te olyan vagány, hogy bevállald!

Ha Magyarországon megjelensz, ki sem kell nyitnod a szád, már vastaps van. Próbáld meg ott is, ahol nem ismernek!” – így cukkoltam. Ez hatott is, sikerült beletennem a bogarat a fülébe, és mégiscsak elment Matthew-val. Vigyorgó arccal jött haza, mert fantasztikusan sikerült a meghallgatás. Néhány hónap múlva valóban meg is kapta a felkérést a Figaro házasságára. Két héttel később a Kisvárosi Lady Macbethre, majd újabb néhány hét múlva Dulcamara szerepére is meghívták. Így 1994 őszén négy hónapra utaztunk ki New Yorkba. Később, amikor Strauss Arabellájára hívta vissza a Met, épp Houstonban voltunk. Rögtön nemet mondott, mert érvényes szerződése volt Belgiumba ugyanarra az időszakra, és nem akarta felrúgni a korábban megkötött megállapodást. Matthew a haját tépte, azt mondta: „A Metropolitan mégiscsak a Metropolitan!”

Jóskát ez nem érdekelte, azt mondta: sohasem bontott fel még szerződést, és ezután sem fog, még a Metropolitan kedvéért sem. Sok minden elment így mellette, mert amihez nem volt igazán kedve, azt nem csinálta meg még nagy pénzért sem. A szakmai döntéseibe én sohasem szóltam bele. Úgy éreztem, az én feladatom az, hogy a munkájához elengedhetetlen nyugodt családi hátteret biztosítsam.

A siker fokmérője

– Minden bemutatóján és a próbák többségén is ott ültem, ezek gyakran nagyobb élményt jelentettek, mint az előadások. A premierjein jobban izgultam, mint a szigorlataimon. Jóska szerencsére soha, sehol nem vallott szégyent. Számára egyetlen fokmérője volt a sikernek: visszahívják-e. Mindig visszahívták. Nem voltak sztárallűrjei, a színházban a jegyszedő nénikkel és a műszakkal éppúgy elbeszélgetett, mint a kollégáival vagy az igazgatókkal. A sztár szótól kiütést kapott, amikor látta, hogy mostanában kiket nevez sztárnak a média. Imádott piacra járni, villamossal utazni, az emberekkel bárhol szóba elegyedni. Sokszor órákig tartott vele végigsétálni a Kárász utcán, annyian megállították.

Űrt hagyott maga után

– Halála előtt ellátott mindenféle gyakorlati tanáccsal is, mert huszonnégy éven át mindent ő intézett helyettem, még a bankkártyát sem tudtam kezelni. Nagyon féltett, hogy mi lesz velem nélküle. Iszonyatos űrt hagyott maga után, sohasem fogom tudni kiheverni az elvesztését, fél ember vagyok nélküle. A temetésén alig tudtam tartani magam, amikor hangfelvételről megszólalt Sarastro áriája. Olyan jó emberrel, mint Jóska, sohasem találkoztam. Neki mindenre és mindenkire volt gondja. Az én gyermekeimet ugyanúgy szerette és támogatta, mint az övéit. A segítőkészsége legendás volt, másoknak is rengeteg dolgot elintézett, megszámlálhatatlanul sok jótékonysági koncerten énekelt. Elmondhatatlanul hiányzik, sokszor úgy érzem, ma is itt van mellettem.

Síremlékavató, koncert, DVD és kiállítás

Gregor József 67. születésnapján, augusztus 8-án, szerdán 17 órakor avatják fel a Belvárosi temetőben a Kossuth-díjas basszista síremlékét, amit özvegye állíttatott. A sírnál a művész barátai – Nagy Ágnes, Csernay László és Markovics Zsolt – mondanak verset, illetve megemlékező beszédet. Este fél 9-től emlékkoncertet rendeznek a szegedi városháza Muzsikáló Udvarán, ahol Gregor József minden nyáron barátaival hangversenyt adott. Az est házigazdája Vajda Júlia operaénekes, fellép: Cseh Antal, Cselóczki Tamás, Keszei Bori, Rálik Szilvia, Szegedi Csaba, Szonda Éva és Szvétek László operaénekes, Fekete Gizi színművész. Zongorán kísér: Harazdy Miklós. A Szegedért Alapítvány kiadásában elkészült az a kereskedelmi forgalomban nem kapható exkluzív DVD is, amit itt mutatnak be.

A torony alatt fotókiállítást is rendeznek Veréb Simon Gregor Józsefről készült színházi felvételeiből. 

Gyász
„Elindult egy lélek, továbbszállt, távolra tőlünk, mely nagyon fáj. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, SZEKERES ISTVÁN a volt győri növényolajgyár dolgozója életének 76. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. 09. 24-én, kedden 14 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihent a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagypapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZALAY ÁRPÁD volt Tompa utcai lakos életének 66. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben csendesen megpihent. Temetése 2019. szeptember 24-én 13 órakor lesz családi körben Budapesten, a Dráva utcai utolsó kikötőből, a Halászbástya nevű hajóról. Végső kegyeletüket leróhatják a Dunába dobott egy szál virággal. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordunk némán, csendesen. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy IVÁNYI LEVENTE életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Uram, te jónak láttad elszólítani, s szent az akarat, mely így tud dönteni. És én ha kérdezem - Miért ily hirtelen? - hallgat s nem felel senki sem. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiunk, édesapánk, rokonunk, SCHIEWERTH ZOLTÁN 55 éves korában tragikus körülmények között elhunyt. Szerettünktől 2019. szeptember 23-án, hétfőn 12 órakor veszünk végső búcsút a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapánk, rokonunk, HORVÁTH BÉLA ciráki lakos 84 évesen rövid ideig tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a ciráki temetőben. Előtte engesztelő szentmise 16 órakor a helyi templomban. Gyászoló család
A győri Zrínyi Ilona Általános Iskola 1964-ben végzett 8/b. osztály diákjai az 55 éves találkozójuk alkalmával szeretettel és kegyelettel emlékeznek elhunyt tanáraikra és diáktársaikra. BORKA EDIT, CSOBOD TIBOR, DÓCZI ELEMÉR, FELDMANN KÁROLY, FAZEKAS ANTAL, KEMENES BEA, LAUSCHER JÓZSEF, SÁNDOR JÁNOS. Emléküket megőrizzük
„Megpihen a dolgos apai szív, áldás és hála övezi a sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, nagyapa, bánatos családodnak most az őrangyala. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, apósom és rokonunk, SARMAN MÁTYÁS volt postafőellenőr életének 85. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Megpihen a dolgos, jó apai szív, áldás és hála övezi e sírt. Szerető férj voltál, drága édesapa, családodnak most az őrangyala. Megállt a szív, megállt a kéz, nincs szó az ajkakon, szívünkben örökké élsz, mert szerettünk nagyon. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk, keresztapánk, sógorunk és rokonunk, SZABÓ GÉZA életének 71. évében elhunyt. Temetése szentmisével egybekötve 2019. szeptember 20-án 15 órakor kezdődik a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
„Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt. (Vajda János) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VINCZE ANDRÁS JÁNOS életének 88. évében hosszan tartó betegségben, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 14 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló Család
„Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jajszó nem sok, annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján. Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat, szenvedést szeretteid érzik. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALKOVICS LÁSZLÓ szeretett férj, apa, nagypapa életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken 16.30 órakor lesz a fertőbozi temetőben. A gyászmise 16 órakor kezdődik a fertőbozi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te Drága Szív, mely megszűntél dobogni. Szerető Jóságod nem tudjuk feledni. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, anyósunk és rokonunk, SOMOGYI GYULÁNÉ szül. Szücs Erzsébet 77 éves korában méltósággal viselt, hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. 09. 21-én, szombaton 14 órakor lesz az abdai temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, nagypapánk, apósom és rokonunk, HORVÁTH ZOLTÁN GYULA nyugalmazott hajóparancsnok életének 76. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. szeptember 21-én, szombaton 10 órakor lesz a gönyűi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
A Hegykői Általános Iskola 1959-ben végzett diákjai a 60 éves osztálytalálkozón szeretettel és kegyelettel emlékeznek meg elhunyt tanáraikról, osztálytársaikról. Döbrősi Terézia Farkas Mária dr. Horváth József Horváth Bernadett Kóczán Imre Németh Péter Raszipovits Károly Weisz Mária Wégerbauer Róbert Emléküket szeretettel megőrízzük!
Szeretettel emlékezünk GRÓSZ JÓZSEF halálának 10. évfordulóján. Minden együtt töltött pillanatot hűen őrzök a lelkemben, mint megannyi kisfilmet. Gyakran visszapörgetem őket a fejemben, hogy emlékezzek arra, mennyire boldogok voltunk mi ketten. S ebbe az érzésbe egy szemernyi kétely sem vegyült. Szerető feleséged és családod
Fájó szívvel emlékezünk NAGY ZOLTÁN halálának 6. évfordulóján. Nem az a fájdalom amitől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Szerető feleséged és fiad Zoltán.