Ország-világ

2018.12.05. 16:42

Balla Géza lett az év bortermelője - a Szegeden is ismert borász első határon túliként nyerte el a díjat

Balla Gézát választotta az év bortermelőjévé a Magyar Bor Akadémia. A Szegedhez is kötődő arad-hegyaljai vállalkozó az első határon túli, aki elnyerte ezt a díjat.

"A mai napon óriási megtiszteltetés ért.... Hálás köszönetem mindenkinek, aki mellettem állt és megtisztelt szavazatával. Köszönöm a családomnak és minden kedves borbarátomnak!"

- reagált a hírre Balla Géza pincészetének közösségi oldalán

 

A kolozsvári születésű, Szegeden is ismert, és a felesége révén a városhoz is kötődő borász a 28., aki megkapta ezt az elismerést - adta hírül az MTI.

 

Az év bortermelője a legrangosabb szakmai elismerésnek számít, a borászok és a borfogyasztók számára is fontos igazodási pont. Két fordulóban ítélik oda. Ezúttal összesen 634 szakíró, sommelier, étteremtulajdonos jelölése alapján öten maradtak a döntőben. A borakadémia tagjai közül végül 134-en küldték el a szavazatukat, ami rekordnak számít.

 

Balla Géza kolozsvári születésű, 1984-ben diplomázott az ottani kertészeti egyetemen. Volt gyakornok, főborász, vezérigazgató egy állami gazdaságban, s 1999 óta készít bort saját vállalkozásban. Az Arad-Hegyaljai Borvidéken 120 hektár szőlőt művel, fontosnak tartja a Kárpát-medence hagyományos szőlőfajtáinak megőrzését.



Feketeleányka szőlőjéből készült bora 2014-ben és 2016-ban is elnyerte a Szeged Város Bora címet.

 

A borakadémia díjának átvételekor az Arad-Hegyaljai Borvidékről beszélt, amely 1918 előtt a leghíresebbek közé tartozott Magyarországon. Azt mondta, ezentúl is "egy határoktól független, egységes magyar borvilágért" fog dolgozni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában