nehéz a kitoloncolás

2020.08.05. 11:48

Bakondi: az illegális bevándorlókat Európa külső határainál kell megállítani

A menekültügyi rendszer működőképességét veszélyeztetik a kitoloncolási nehézségek 2015 óta – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1-en.

Görög rohamrendőrök védik a görög-török határt a török oldalon gyülekező illegális bevándorlók ellen Kasztanieszben 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük.

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Fotó: Dimitrisz Toszidisz

A magyar kormány ezért is van azon állásponton, hogy az illegális bevándorlókat Európa külső határainál kell megállítani – hangsúlyozta.

Az unióban zajlik az új európai migrációs politika kialakítása, amelyben a magyar kormány intenzíven részt vesz. A migrációs válság kezdete óta probléma, hogy mi történjen azokkal a bevándorlókkal, akik nem jogosultak politikai menedékjogra, de remélhetőleg az új csomag ebben is haladást hoz – fűzte hozzá.

A politikai menedékjogot kérőknek együtt kellene működniük a befogadó országokkal, de ez nem történik meg, az érkezők eldobják irataikat és gyakorta valótlanságot állítanak magukról

- fűzte hozzá Bakondi György.

A főtanácsadó a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy Nyugat-Európából gyakran nem lehet kitoloncolni a migránsokat.

A kitoloncolási eljárás nagyon nehéz és rendkívül elhúzódó. Ha valaki Nyugaton nem kap menekültstátuszt, akkor az országok pénzzel ösztönzik, hogy hazautazzon, azonban pár hét múlva ezek az emberek ismét Európa felé veszik az irányt – közölte.

Egy másik lehetőség, hogy a hatóság kötelezik az illegális bevándorlót az önkéntes kiutazásra, de ők ezt ritkán teszik meg. A harmadik lehetőség a kiutazási határozat rendvédelmi szervekkel történő kényszerű végrehajtása, de ehhez a kibocsátó országnak vállalnia kell, hogy fogadja az érkezőt – mondta Bakondi György, megjegyezve, hogy ez is ritkán valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában