Ország-világ

2019.07.04. 09:00

Babaváró: érdeklődőkből, de kérdésekből is van elég

Hétfőtől igényelhető a babaváró hitel, s a szakemberek előzetesen úgy számoltak, nagyjából ezekben a napokban csúcsosodik ki a roham a hivatalokban és a bankokban. Rohammal nem találkoztunk, érdeklődő párokkal igen, többségüket még türelemre kérték a bankok.

Sudár Ágnes

Tóth Balázs és Tóthné Kovács Erika tegnap a babaváró hitelről érdeklődtek, második gyermekük – Botond – egy-két héten belül megszületik, ők pedig jó eséllyel élnek majd a babaváró adta lehetőséggel. Nem lakásvásárlásra fordítják az összeget, majd eldöntik, mire. Nincs vita abban, hogy a kamatmentes, szabad felhasználású 10 millió forint gyakorlatilag minden hitelversenytársánál jobb, de egyelőre a győri házaspár sem kapott konkrét válaszokat a nagyon is konkrét kérdéseire. A legfontosabb tudnivalókat összeszedtük minden érintett számára.


A praktikus információkat a Pénzcentrum internetes szakportál segítségével foglaljuk össze. A babaváró hitel lényege tehát, hogy azok, akik felveszik és megadott időn belül gyermeket vállalnak, kamatmentesen törleszthetik azt.

Tóth Balázs és Tóthné Kovács Erika

Amennyiben a vállalt időn belül megérkezik a gyermek, akkor a törlesztést – az ügyfél kérésére – felfüggeszthetik 3 évre; ráadásul ekkor az állam által biztosított támogatásból, a fennálló kölcsönszerződés tőketartozásából 30 százalékot előtörlesztenek. Amennyiben egy harmadik újszülött is érkezik, akkor pedig a teljes fennmaradó tőketartozást is „elengedik".


Különösen fontos az is, hogy a babaváró hitel szabad felhasználású, így arra költik a felvett összeget, amire szeretnék. Hitelbírálatra ugyanakkor számítani kell, de ez sem túl bonyolult procedúra. Ráadásul, mivel a törlesztőrészletet maximálták havi 50 ezer forintban, így alacsony jövedelemmel is könnyen elérhetővé válik akár a maximális összeg (10 millió forint) is.


Egy fontos kritérium azonban van, amiről nem nagyon beszéltek: döntő tényező lesz a babaváró hitelnél az igénylők életkora. Az asszonyok esetében a rendelet egyértelműen kimondja: legalább 18 évesnek kell lennie az igénylőnek, és még nem töltheti be a 41. életévét, a férfiaknál viszont ilyen kitétel nincs. A pénzintézetek ugyanakkor a rendeletnél szigorúbb előírásokat is támaszthatnak az igénylőkkel szemben. A Bank360-tól származó információ szerint van olyan pénzintézet, ahol az alsó korhatár mindkét félnél egyaránt 23 év.

Talán még érdekesebb, hogy mi a helyzet a maximális korhatárral a férfiak esetében: információk szerint egyes hitelintézeteknél a babaváró futamidejének lejártakor legfeljebb 75 éves lehet az édesapa. Ez azt jelenti, hogy a legkedvezőbb, 20 éves futamidőt választva már elutasítja a bank a kérelmünket, ha a házaspár férfi tagja betöltötte az 55. életévét.


Megoldás azért van erre a helyzetre is, ha az illető pár be tudja vállalni a magasabb törlesztőrészletet. A legrövidebb futamidő, amelyet választhatnak – úgy tudjuk – 60 hónap, azaz 5 év lesz a bankoknál.

Ahhoz, hogy megkapja valaki a babavárót és az valóban kamatmentes legyen, a házaspárnak szigorúbb feltételeknek kell megfelelnie, mint egy sima személyi hiteligénylésnél – a már említett életkor mellett például magát a házasság tényét is igazolni kell. Egy frissen házasodott, Győr-Moson-Sopron megyei fiatal pár elmondta, a városi anyakönyvi hivatalban egy hónapon belül kaptak időpontot, ők a hitel miatt hozták előre az esküvőjüket, a baba pedig a nyár végén érkezik.


Jó tudni végül azt is, hogy ha csak pár százezer forintra van szükség, esetleg 1–2 millió forintra, akkor nem biztos, hogy érdemes babaváró hitelt felvenni. Még akkor sem, ha egyébként jogosultak lennénk rá, és még gyermekvállaláson is gondolkodunk. Ha hirtelen kiadásunk van pár százezres tételben, a személyi kölcsön kamata nem sokkal magasabb a nullaszázalékos kamatnál forintban számolva.

Kritériumok


Ha az egyik házas fél sem dolgozik, a pár nő tagja elmúlt 41 éves vagy egészségügyi okból lehetetlen a gyermekvállalás, és ez előre ismert, akkor nem lesz a pár jogosult felvenni a babaváró hitelt. Számukra a megoldást az jelentheti, ha az adott bank egy másik hitelkonstrukcióját próbálják megszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában