Ország-világ

2019.05.16. 09:00

Az utolsó roham az adóhivatalnál

A szokásosnál másfélszer-kétszer többen keresik fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatait, irodáit ezekben a napokban, miután hétfőn lejár a személyi jövedelemadó-bevallási határidő.

Kisalföld napilap

A NAV a kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy május 17-ig a győri központi ügyfélszolgálaton (Szent István út 15–17.) rendkívüli nyitvatartással minden hétköznap fél kilenctől 18 óráig, jövő hétfőn pedig fél kilenctől 20 óráig várják az ügyfeleket. 


A NAV a soproni (Kis J. utca 4.) és a mosonmagyaróvári (Deák tér 1.) ügyfélszolgálaton szintén meghosszabbította a nyitvatartást a héten: ma 8 és 16, holnap 8 és 13.30 között várják az ügyfeleket. Hétfőn az általános ügyfélfogadási rendtől eltérően a kapuvári (Fő tér 22.) kirendeltség is nyitva tart 8.30-tól délig és 12.30-tól 15 óráig. A szokásos nyitvatartási időn túl az szja-bevalláshoz kapcsolódó adóügyeket lehet intézni.


Az idei a harmadik év, amikor a NAV a magánszemélyeknek elkészíti a bevallását. A hétvégéig kétmillió ember nézte át tervezetét. Akik az abban szereplő adatokkal egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük (például ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemmel), azoknak – az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve – semmi teendőjük nincs, ugyanis a tervezetből május 20. után automatikusan bevallás lesz. Akinek mondjuk csak munkáltatóktól, kifizetőktől volt jövedelme és kedvezményt nem érvényesített, vagy érvényesített ugyan, de erről az adóelőleg-nyilatkozatot jól adta le, annak – a munkáltatói adatszolgáltatások alapján – ezek az adatok szerepelnek az elkészített dokumentumában.

 

A győri származású, Bécsben élő Beke Ramóna bevallását intézte a NAV győri központi ügyfélszolgálatán tegnap. Fotó: H. Baranyai Edina

A győri származású, Bécsben élő Beke Ramóna bevallását intézte a NAV győri központi ügyfélszolgálatán tegnap. Fotó: H. Baranyai Edina


A NAV tapasztalatai szerint az elkészített bevallási tervezet módosításához a legtöbben a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye és a személyi kedvezmény érvényesítése miatt kérnek segítséget. Ennek oka, hogy év közben nem adtak le adóelőleg-nyilatkozatot munkáltatójuknál – mert az adóbevallásban szeretnék egyben érvényesíteni a kedvezményt – vagy nem megfelelően adták le azt. Ők ügyfélkapus hozzáféréssel online is kiegészíthetik bevallási tervezetüket a szükséges adatokkal. Ehhez akár telefonon is kérhető segítség az 1819-es, ingyenesen hívható NAV-infovonalon, illetve személyesen az ügyfélszolgálatokon.


A személyes ügyintézéshez szükség van a személyazonosító okmányokon kívül a munkáltatótól, kifizetőtől kapott jövedelem- és járulékigazolásra, valamint minden további, szja-bevalláshoz kapcsolódó igazolásra (például egészségpénztári, nyugdíjpénztári igazolásra). A családi kedvezmény érvényesítéséhez a gyermekek adóazonosító jele, első házasok kedvezményéhez házassági anyakönyvi kivonat, személyi kedvezményhez pedig orvosi igazolás is szükséges. Azoknál, akik a családi kedvezményt közösen vagy megosztással érvényesítik, és nem tud mindkét fél személyesen megjelenni, meghatalmazásra és a másik fél igazolásaira is szükség van. A NAV honlapján elérhető az ajánlott meghatalmazásminta.


Az adóbevallási tervezeteket legkönnyebben ugyancsak a NAV honlapjáról lehet elérni. Nem kell mást tenni, mint felmenni a www.nav.gov.hu oldalra, rákattintani az szja lehetőségre, majd az szja aloldalon az eszja gombra. Végül nem marad más, mint belépni az ügyfélkapus jelszóval a webes kitöltőbe, ahol elérhető, szükség esetén módosítható, kiegészíthető a tervezet és az szja 1+1 százalékáról is lehet rendelkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában