Ország-világ

2017.04.18. 09:00

Az orvos válaszol

Mit tegyen valaki, ha nem tud lemondani az étkezés adta örömökről, de tudja, hogy egészségesebben kellene élnie?

Egészséges – nem szeretem

A táplálkozásom miatt eléggé el vagyok keseredve. Ugyanis az egészséges ételek nem mindegyike ízlik nekem, amiket viszont szívesen fogyasztok, azok nem mind egészségesek. Nem tudok mit csinálni, mert nem vagyok hajlandó lemondani azokról, amelyek örömforrást jelentenek számomra és nem vagyok képes elfogyasztani azokat, elsősorban a gyümölcsöket, amelyeket pedig kellene, csak hát nem szeretem. Ez a komoly dilemma, amivel küszködök. Megoldás nincs. Tisztelettel: Gábor


Kedves Gábor!

A táplálkozási szokások megváltoztatása nem egyszerű, érdemes kis lépésekkel haladni. Kezdje azzal, hogy a teába, kávéba, kakaóba harmadával kevesebb cukrot tesz, a cukros üdítőket cserélje le fele víz, fele natúr gyümölcslére. Egyen mindenből a megszokott mennyiségnél kevesebbet, ezzel már elindulhat az egészségesebb életmód felé. A következő lépés a megszokott ételek más módon történő elkészítése: a szokásos szendvicsbe salátát tegyen, a húsokat grillezve, sütőzacskóban sütve fogyassza, desszertként próbáljon ki különböző gyümölcsturmixokat. Sokat tehet az egészségéért azzal is, hogy ahová csak tud, gyalog megy, lift helyett a lépcsőt használja, hétvégén, szabadidejében sétálni, túrázni indul. Mindezen változásokat érdemes még azelőtt elkezdeni, mielőtt komolyabb betegség alakul ki. Higgye el, ez csak elhatározás kérdése.


Füldugulás

Tisztelt dr. Boncz Ágota!

Sajnos az utóbbi időben gyakran tapasztalok erős füldugulást (mindig a bal fülemben), ami körülbelül fél-egy óráig tart, a végén már a fejemben is enyhe nyomást, gyenge fájdalmat érzek. Ahogy jön, úgy el is múlik, de nagyon kellemetlen érzés, és nem tudom, mitől lehet ez. Összefüggés lehet a vérnyomással? Várom megtisztelő válaszát:

Anita


Kedves Anita!

Elképzelhető, hogy a felszaporodott fülzsír zárja el részlegesen a hallójáratát. Ha víz kerül a fülbe, teljes dugulás jöhet létre, ez okozza a kellemetlen érzést. Amikor a víz elpárolog, a tünetek javulhatnak. Ne próbálkozzon fültisztító pálcikával, forduljon fül-orr-gégészhez!

Ha vérnyomás-emelkedés okozná a panaszait, akkor inkább fülzúgást érezne és nemcsak a bal, hanem mindkét fülében.

Ha több alkalommal mért 140/90 Hgmm feletti vérnyomást, a panaszoktól függetlenül is kezelni szükséges a későbbi szövődmények megelőzése céljából.



Cikkünket a kéthetente kedden megjelenő Lilla magazinban találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában