Ország-világ

2019.02.27. 14:21

Az oroszoknak dolgozó kémet fogtak el Svédországban

"A szóban forgó személyt vélhetőleg egy a stockholmi orosz nagykövetségen dolgozó orosz hírszerző tiszt szervezte be" - írta közleményében a Sapo kémelhárítási részlegét vezető Daniel Stenling.

A svéd biztonsági szolgálat (Sapo) szerdán bejelentette: őrizetbe vett egy embert, aki gyaníthatóan Oroszországnak kémkedett.


"A szóban forgó személyt vélhetőleg egy a stockholmi orosz nagykövetségen dolgozó orosz hírszerző tiszt szervezte be" - írta közleményében a Sapo kémelhárítási részlegét vezető Daniel Stenling.

    

Gabriel Wernstedt, a biztonsági szolgálat szóvivője elmondta, hogy az illetőt kedd este vették őrizetbe a svéd főváros, Stockholm középső részén. A gyanúsítottról csak annyit árultak el, hogy legalább 2017 óta kémkedhetett Oroszországnak egy csúcstechnikai iparágban, amely a külföldi hírszerzés jelentős érdeklődésére tart számot. A svéd hatóságok péntek délig döntenek arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezik-e a gyanúsítottat.

    

Az Expressen című svéd napilap értesülései szerint ugyanebben a műveletben egy másik embert is elfogtak, de őt elengedték, miután bizonyította diplomáciai mentességét.

    

"Az elmúlt években nőttek a Svédországgal szembeni fenyegetések, és a technológiai újításoknak köszönhetően az országoknak lehetőségük van kiberhírszerzési eszközeik fejlesztésére" - húzta alá Stenling. "Ezzel párhuzamosan a hagyományos kémkedés is folytatódik, amelynek egyik eszköze az ügynökök toborzása. E kettő kombinációja kiszélesíti a titkos információgyűjtés spektrumát" - mutatott rá.

    

A svéd biztonsági szolgálat a skandináv ország nemzetbiztonságát és demokratikus rendszerét védelmezi, feladatai közé tartozik egyebek között a terror- és kémelhárítás.

    

2018-as beszámolójában a Sapo Oroszországot nevezte meg a legnagyobb hírszerzési fenyegetésként. A svéd hatóságokat a közvélemény és a választások befolyásolására tett kísérletek aggasztják leginkább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában