Ország-világ

2017.04.04. 10:22

Az NVI szerint finomítani kell a népszavazási törvényt

A problémákra a Momentum Mozgalomnak a budapesti olimpiával kapcsolatos aláírásgyűjtése hívta fel a figyelmet.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kész segíteni a választási eljárási törvény népszavazásokat érintő módosítása esetén - közölte az NVI elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.


Pálffy Ilona elmondta: abban az esetben, ha az államfő vagy a kormány kezdeményez referendumot, néhány szabály eddig "inkább csak jogértelmezési kérdés volt"; ide sorolta, hogy ilyenkor a kezdeményező delegálhat-e tagot a választási bizottságba, és szervezőként mennyit költhet, illetve kap-e állami támogatást.

Ennél is fontosabb kérdésnek nevezte a helyi népszavazások egyes részleteinek finomítását, jelezve, hogy ezekre a problémákra a Momentum Mozgalomnak a budapesti olimpiával kapcsolatos aláírásgyűjtése hívta fel a figyelmet.


Példaként említette, hogy Budapesten százezres különbség van az állandó lakosok és a lakhellyel rendelkezők között, a törvény azonban ezzel a kérdéssel nem foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában