Ország-világ

2019.02.07. 23:37

Az iráni Forradalmi Gárda ezer kilométeres hatótávolságú új ballisztikus rakétát és földalatti rakétagyárat mutatott be

Irán állítása szerint kétezer kilométeres hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel képes elérni Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti bázisait.

Az iráni Forradalmi Gárda ezer kilométeres hatótávolságú új ballisztikus rakétát és földalatti rakétagyárat mutatott be csütörtökön, figyelmen kívül hagyva a nyugati államok követelését, hogy Teherán hagyjon fel az ilyen jellegű fegyverfejlesztéseivel.


A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség csütörtökön számolt be a földi indítású, földi célpontok megsemmisítésére tervezett ballisztikus rakétáról és fényképeket közölt a földalatti városnak nevezett üzemről.

    

A jelentés szerint a Dezful típusú rakéta a 450 kilogrammos robbanófejjel rendelkező, 700 kilométeres hatótávolságú Zolfaghar egyik változata.

   

Irán állítása szerint kétezer kilométeres hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik, amelyekkel képes elérni Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti bázisait.

    

Egy amerikai megfigyelőközpont a nap folyamán közölte: műholdfelvételek alapján gyanítható, hogy Irán ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely atomfegyver továbbítására is alkalmas.

    

A coloradói székhelyű DigitalGlobe csütörtökön közzétett felvételein olyan rakéta látható, amely Iránban a Khomeini Imám űrközpontból emelkedett kedden a magasba, és amelynek indítóállásán égésnyomok utalnak a felbocsátásra.

   

Az Egyesült Államok azt állítja, a rakétaindítás sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, amely felszólítja Iránt, hogy ne foglalkozzon semmi olyasmivel, aminek köze lehet nukleáris fegyverek hordozására alkalmas ballisztikus rakétákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában