Ország-világ

2018.10.11. 16:39

Az elhízásra való genetikai hajlam felülírható

Ha elhízást befolyásoló egyes környezeti tényezők megváltoztatásával bizonyos gének érvényesülése befolyásolható, ezzel gyakorlatilag felülírható az elhízásra való genetikai hajlam - fejtette ki Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) elnöke az elhízás világnapján.

A környezeti tényezők alakításával felülírható az elhízásra való genetikai hajlam - közölte legfrissebb kutatásai alapján Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön, az elhízás világnapján.


Ha elhízást befolyásoló egyes környezeti tényezők megváltoztatásával bizonyos gének érvényesülése befolyásolható, ezzel gyakorlatilag felülírható az elhízásra való genetikai hajlam - fejtette ki.

    

Elmondta: a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás és inaktív életmódon kívül eddig harminc olyan környezeti tényezőt listáztak, amelyek jelentősen befolyásolják az elhízás kialakulását. Többek között a stressz, egyes baktériumok, az iparból és mezőgazdaságból érkező hormonháztartást módosító vegyületek is ide tartoznak - tette hozzá.

    

Kiemelte: globális probléma az elhízott gyermekek magas száma, ez pedig aggasztó, mivel átfogó adatok szerint a túlsúlyos gyermekek 80 százalékából elhízott felnőtt lesz.

    

A műsorban elhangzott, Magyarországon a felnőtt lakosság több mint kétharmada elhízott és a helyzet folyamatosan romlik.

    

Az elhízás világnapját 2016 óta tartják, célja, hogy ösztönözze az embereket az egészséges testsúly megőrzésére, a súlytöbblet leadására, és felhívja a döntéshozók figyelmét a sürgős cselekvés fontosságára az elhízás leküzdése érdekében.

Címkék#elhízás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában