Az egyforintos kastély

Egy forintért árulja az állam a sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyt. Állítólag már érdeklődő is akadt, csakhogy sem a helyiek, sem az épületben lakó családok nem tudnak az akcióról.
Fotó: Kisalföld-archívum Eladó: A sopronhorpácsi Széchenyi-kastélyra állítólag máris van egy érdeklődő, akinek egy forintot és még több milliót megérne.

Az állam huszonhét kastélyt kínál egyforintos áron. Az üzlet első pillantásra több mint kecsegtető, annyit azonban tudni kell: cserébe a jelképes összegért az új tulajdonosnak vállalnia kell a szinte mindenhol leromlott állapotú ingatlan felújítását és az állagmegőrzést.

Az egy forint mellé tehát még további több tízmillióval számolhat a leendő kastélytulajdonos. Nagyjából ennyit lehet biztosan tudni a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezéséről, illetve még egyet: a huszonhét kúria egyike Győr-Moson-Sopron megyei – a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély.

Senki nem tud róla

A részletek azonban nem ismertek: a hivatal honlapján (www.koh.hu) a 2004-es kastélyprogram címszó alatt nem szerepel az üzleti ajánlat, s a regionális irodájában sem tudnak többet a kezdeményezésről. Pedig a soproni telefonszámon már egy érdeklődő is akadt, aki a Dunántúlon kastélyt keresett magának.

Valószínűleg ő lehet az is, aki a sopronhorpácsi önkormányzatnál befektetőként jelentkezett. A helyiek azonban – éppúgy, ahogy a regionális iroda – nem tudtak arról, hogy a kastély eladó, így használható válasszal sem szolgálhatott. A Kisalföld a hivatal zöldszámán (06-80/203-956) tudta meg, hogy a Széchenyi-kastély szerepel a huszonhetes listán.

Tíz család lakja

A kúriában jelenleg tíz család lakik, ők kutatóintézeti munkatársak. Van, aki csaknem húsz éve él a kastélyban kialakított lakások egyikében. Az ingatlan állapotát egyébként közepesnek minősítik a helyiek, mondván, még lakható, de a tetőt záros határidőn belül fel kellene újítani.

Arra a felvetésünkre, hogy egy forintért akár az önkormányzat is megvehetné az ingatlant, azt a választ kaptuk: elvileg nem kizárt, de ehhez egyrészt a képviselő-testület döntése szükséges, másrészt pedig sok pénz. Az önkormányzat egy-két millió forintot talán még tudna áldozni a felújításra, de több tízmilliót biztosan nem. Egy kastély renoválása pedig ennyibe kerül.

Két hét múlva nyitás

Erre jó példa a hédervári kastély, amely két és fél éves „halódás” és biztonsági őrzés után hamarosan ismét látogatható lesz. Az új bérlő (ez esetben nem vevőről van szó) március 11-én nyitja meg a település „ékkövét”, ahol ősztől szálloda és étterem működik. A kastély felújítására csaknem százmillió forintot költött, s a renoválás közben szembesült azzal, hogy a pénzen túl számos kihívással kell még megküzdenie. A műemlékvédelmi előírásokat ugyanis be kell tartani, ami miatt legalább másfél évet csúszott a nyitás.

Addig nem is látogathatták az érdeklődők a műemléket, lakattal, illetve őrző-védő kft. embereivel felügyelték.
Az 1989-ben felújított kastély egyébként a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdona. A korábbi bérlővel támadt vita után három éve zárták be az épületet. A kuratórium ezután lázasan keresett egy számára elfogadható bérlőt, hiszen a kastély állagmegóvó téli fűtését és őrzését a közalapítvány kasszájából kellett finanszírozniuk. A márciusi megnyitó után tizenkilenc szobával negyvenhét vendég fogadására lesz alkalmas a hotel.

Megyei ingatlanok besorolása

Az országban nyolcszáz védett kastélyt tartanak számon, kilencven ezek közül állami tulajdonú. A megyét tekintve a besorolás szerinti legmagasabb kategóriát, a „kulturális közcél szempontjából kiemelt kastély” minősítést a fertődi Esterházy-kastély kapta. Szintén állami tulajdon és kulturális közcél szempontjából fontos, de „csak” jelentős a fertőrákosi püspöki palota és a zsirai Rimanóczy-Pejacsevich-kastély. „Megfelelő kulturális intézményi keretek között jelenleg is működő kastély” a nagycenki Széchenyi, amelynek turisztikai hasznosításáról a közelmúltban készült tanulmány (múlt pénteken a megyeházán ismertették).

„Minőségi országbemutatásra esélyes, több alternatívában is hasznosítható” a dénesfai Cziráky-kastély, ahol jelenleg a kapuvári kórház rehabilitációs osztálya működik. Külön kategória a „megfelelő intézményi keretek között jelenleg is működő kastély”, ahová a mihályi Dőry-kastély és a szanyi püspöki kastély tartozik. Az előbbiről szintén tudni lehet, hogy befektetőt vonz, az utóbbiban könyvtár és idősek otthona működik. Végül pedig a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély, amely „a műemléki törvény mellékletében nem szerepeltetendő” kategóriát kapta, s ezek szerint még egy pecsétet arról, hogy „eladó”.

Ki veheti meg?

Az állami tulajdonú kastélyokat csak magyar állampolgár veheti meg vagy külföldi kézre is kerülhet? Akár úgy, hogy a külföldi érdeklődő lesz a vevő, vagy például úgy, hogy a magyar vásárló továbbadja az ingatlant. Erre a kérdésre szerettünk volna még választ kapni, ám az említett zöldszámon azt javasolták, ezzel a Kincstári Vagyonigazgatóságot keressük, de csak később, mert a részletek kidolgozásában „kis csúszás van”.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!
Megkezdődött az oltóanyag szétosztása Moszkvában
Elsőként a naponta sok emberrel érintkezésbe lépő egészségügyi és oktatásügyi alkalmazottak, valamint a szociális munkások élhetnek.
Kiskapuk és trükközés nélkül fejlődhetnek a családi gazdaságok
2021-től olyan rendszer jön, ami nem bünteti a gazdaságok növekedését és a generációváltást.
Zokogó rajongók, a megemlékezés lángjai: így néz ki Balázs Fecó emlékhelye (videó)
Rengeteg mécses világít már a Zenélő kútnál: Balázs Fecóra emlékeznek a rajongók.
Egy ravasz vendég bejutott a DVTK-Fradi meccsre (videó)
A második félidő megkezdése előtt egy váratlan vendég tűnt fel a lelátón.
Gyász
„Elmegyek, mert el kell mennem. Az elválás nagyon nehéz... belátom. Szólítottak, nincs mit tennem... Isten veled, földi élet... s családom. Elmegyek, mert el kell mennem. Hogy elköszönni sem tudtam... sajnálom. Tudjátok, kiket szerettem, A síron túl is örökké... imádom! Elmegyek, mert el kell mennem. Vár rám az ismeretlen... hosszú álom? Míg éltem, szívem és lelkem Néktek adtam... hát ne fájjon halálom!” Szívünk mély fájdalmával megrendülten tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapám, apósom, testvérünk és rokonunk, SZARKA KÁLMÁN ISTVÁN (Pimpi) életének 81. évében váratlanul elhunyt. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 11-én 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Gyászoló család „Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek.
„Hittünk, bíztunk, reménykedtünk, hogy tévedés talán, rettenetes a fájdalmunk, hogy nem élhetünk együtt tovább.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZEMERITS ELEK MOFÉM-nyugdíjas életének 83. évében hirtelen elhunyt. Temetése december 8-án, kedden 13 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Örökre álomra hajtottad fejed, lent, kereszt tövében legyen nyugvó helyed. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, nagyapánk, dédpapám, apósom, testvérünk, sógorunk és rokonunk, SZILVÁGYI LÁSZLÓ volt GYSEV-dolgozó életének 79. évében, hosszú szenvedés után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 8-án, kedden 13 órakor szentmisével egybekötve lesz a kapuvári Szent Kereszt-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdelmes volt életed, legyen áldott pihenésed. Fájdalommal tudatjuk, hogy 82 éves korában, 2020. november 21-én ÖZV. BARANYAI LÁSZLÓNÉ szül. Kovács Etelka örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 7-én 13 órakor a mihályi evangélikus temetőben lesz. Ezúton köszönjük mindenkinek, aki utolsó útjára elkíséri. Búcsúzik tőle húga: Rózsi; férje: Frigyes; keresztlányai: Rózsika, Márta és családja; Csörgits család; Bödecs család; Gats család; Boda család. Nyugodjon békében.
„Megmutatod nekem az élet útját, az öröm teljességét színed előtt, és a gyönyörűséget jobbodon mindörökké. (14. Zsolt) Mély fájdalommal és szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. KOZMA OTTÓ fogszakorvos életének 74. évében váratlanul elhunyt. Utolsó útjára szűk családi körben 2020. december 3-án kísértük a Szent Imre-templomban. Gyászolják: felesége, gyermekei és azok házastársai; unokája, testvére és felesége; keresztlánya, rokonai, barátai és mindazok, akik szerették.
„Váratlanul ért a halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, rokonunk, barátunk és ismerősünk, EGRESITS JENŐNÉ szül. Som Gyöngyi életének 55. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 10-én, csütörtökön 13 órakor lesz a sopronbánfalvi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Egész életeden át szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósunk, testvérünk és rokonunk, FEHÉREGYHÁZI FERENCNÉ szül. Németh Piroska Aranka életének 80. évében, hosszan tartó betegségben csendesen elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
,,Szerető szíveddel oly sok jót adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Tested pihen csak az anyaföld mélyében, emléked tovább él szeretteid szívében.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, anyósom, nagymamánk és rokonunk, FOLYI FERENCNÉ szül. Kóbor Mária életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. december 8-án 17 órakor lesz a fertőszentmiklósi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, GULYÁS LAJOS csóti születésű életének 67. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. december 9-én 15 órakor lesz a győri köztemető új ravatalozójában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük azoknak, akik gondolatban is osztoznak a gyászunkban. A gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna Tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó férjem, édesapánk, nagyapám, apósom, nagybátyánk, sógorunk és rokonunk, GYŐRI BÉLA életének 76. évében elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
„Egész életeden át tisztelettel, dolgosan, szerényen éltél. Most a bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiam, szeretett férjem, édesapánk, testvérem, vejünk, sógorom, keresztapánk, rokonunk, barátunk, kollégánk és ismerősünk, HORVÁTH GÁBOR „Gabi, HG” 58 éves korában váratlanul elhunyt. A megemlékezés - kívánsága szerint - szűk családi körben megtörtént. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoztak, és részvétet nyilvánítottak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy IFJ. SIMON FRIGYES nyúli lakos 57 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JÓSZÍV-SZOLGA ANDRÁS MOTIM-nyugdíjas életének 72. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 8-án, kedden 14 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Az Ő szíve pihen, a miénk vérzik, a fájdalmat csak az élők érzik. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOCSIS GYULA életének 79. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. december 9-én 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét 2020. december 30-án 18 órakor a Szent István-templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elment egy lélek ma ismét a földről, kit szívünk többé el sosem feled. Csendesen figyelsz ránk már odaföntről, legyen helyettünk: Isten Veled!” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapám, nagyapánk, dédpapám és rokonunk, SZALAY ÖDÖN kalaposmester életének 97. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 9-én, szerdán 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei