Járvány

2021.08.04. 17:47

Az Egyesült Államok több mint 110 millió adag oltást szállított több mint 60 országnak

Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát.

Az Egyesült Államok több mint 110 millió adag oltást szállított több mint 60 országnak Afganisztántól Zambiáig – jelentette be a Fehér Ház kedden.

Joe Biden elnök a koronavírus külföldi terjedése elleni küzdelem amerikai stratégiájáról szóló tájékoztatón hangsúlyozta, hogy az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.

„Be kell oltani Amerikát, és segíteni kell beoltani a világot. Csakis így tudjuk legyőzni ezt a kórt” – mutatott rá Biden.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államokban ismét emelkedik a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa által okozott fertőződések száma. Múlt héten több amerikai közegészségügyi tisztségviselő azt javasolta, hogy a Covid-19 ellen már teljesen beoltott emberek ismét viseljenek maszkot egyes beltéri helyeken.

A Fehér Ház kedden közleményben jelezte, hogy az Egyesült Államok augusztus végén megkezdi annak az 500 millió adag Pfizer/BioNTech-vakcinának a szállítását, amelyet a világ száz legszegényebb országnak ajánlott fel 2022 júniusáig.

Az amerikai kormány több mint 80 millió adag oltás leszállítását ígérte meg június végéig tengerentúli országok számára, de ennek csak töredékét tudta teljesíteni a fogadó országokban meglévő logisztikai és szabályozási problémák miatt. A szállítás üteme júliusban már jelentősen felgyorsult.

Mindeközben Biden elnök kedden felszólított több republikánus kormányzót, hogy ne akadályozzák a delta variáns terjedésének feltartóztatását célzó intézkedések betartatását. Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtóeseményen bírálta Ron DeSantis floridai és Greg Abbott texasi kormányzót, valamint más vezető tisztségviselőket, akik intézkedéseikkel akadályozni próbálják a maszkviselési kötelezettség újbóli bevezetését.

A vírus delta variánsa gyorsan terjed Floridában és Texasban, valamint az ország más részein, ahol magas a be nem oltott lakosok aránya.

Biden elnök korábban támogatásáról biztosította New York város vezetésének azon intézkedését, amely beoltottsághoz kötötte az éttermi étkezést vagy a konditermek használatát, valamint azokat a vállalati lépéseket, amelyek az oltás felvételéhez kötötték az irodai munkavégzéshez való visszatérést.

Az AP hírügynökség szerint legalább hét republikánus vezetésű tagállamban, változó mértékben ugyan, de korlátozzák az ilyen rendelkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában