Palkovics László

2019.09.16. 19:50

Az amerikai befektetők is támogatják a hazai kutatásfejlesztés erősítését

Kiemelt feladat, hogy a külföldről Magyarországra jövő vállalkozások esetében a kutatásfejlesztés színvonala javuljon.

Budapest, 2019. szeptember 9. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján tartott sajtótájékoztatón a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az amerikai befektetők is támogatják a hazai kutatásfejlesztés erősítését, a kormány az innováció ösztönzésére a jövő évi büdzsében 25 százalékkal megemelte a kutatásfejlesztésre szánt összeget – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) hétfői, budapesti rendezvényén.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelt feladatnak nevezte, hogy részben

a külföldről Magyarországra jövő, részben a már itt működő külföldi cégek, illetve a hazai vállalkozások esetében a kutatásfejlesztés színvonala javuljon, mert Magyarország még elég rossz helyen áll az országok innovációs tevékenységét mutató rangsorban.

Néhány nagy amerikai multinacionális vállalat, így a GE, vagy az IBM már most jelentős innovációs tevékenységet folytat Magyarországon, a kormány ennek bővülését szeretné – mondta a miniszter.

Palkovics László elmondta: a Magyarországon működő társaságok önállóan, főleg saját pénzügyi forrásokkal végzik kutatásfejlesztési tevékenységüket, az államnak az egyetemi kutatásokba, és az állami kutatóintézetek tevékenységébe van beleszólása. A kormány három fő irányt jelölt ki a K plusz F tevékenység erősítésére,

egyrészt a K plusz F infrastruktúra további fejlesztését, az innovációs tevékenység finanszírozásának megerősítését és az együttműködés jelentős javítását.

A miniszter hangsúlyozta: az egyetemek és a kutatóintézetek esetében is olyan pályázati konstrukciókat, módokat kell kidolgozni, amelyek az együttműködést és a teljesítményt helyezik előtérbe.

Rámutatott: ebben a rendszerben

az intézmények akkor kapnak támogatást, forrást, ha együttműködnek egymással.

A kereskedelmi kamarák, így az AmCham is abban segíthetnek, ha saját kutatási igényüket megfogalmazzák a tagcégeik felé – tette hozzá.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte: jövőre a büdzsében az idei összeghez képest 32 milliárd forinttal 165 milliárd forintra növelte a kormány a K plusz F-re, és az innovációra rendelkezésre álló központi forrást.

Ezt a kutatóintézetek még jelentősen növelhetik, ha együtt pályáznak uniós forrásokra – fűzte hozzá Palkovics László.

Borítókép: illusztráció: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Telecom World 2019 konferenciájának megnyitóján tartott sajtótájékoztatón a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2019. szeptember 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában