közelednek egymáshoz

2020.06.11. 21:14

Az afgán kormány felgyorsítaná a fogolycserét a tálibokkal

Nem hivatalos fegyverszünet lépett életbe a felek között.

Az afgán kormányzat felgyorsítaná a nemrég megkezdett fogolycseréket a tálib lázadókkal – derült ki az afgán elnök csütörtöki nyilatkozatából.

Asraf Gáni a washingtoni székhelyű Atlanti Tanács elemzőközpont által szervezett online beszélgetésen elmondta, a kabuli vezetés meghozta azt a döntést, hogy újabb kétezer tálib foglyot enged szabadon „a lehető legrövidebb időn belül”.

Több héten át tartó feszültség után hétfőn az afgán kormány és a tálibok ismét késznek mutatkoztak arra, hogy folytassák a béketárgyalásokat. Szedik Szeddiki kormányszóvivő csütörtökön már azt mondta, nem hivatalos fegyverszünet lépett életbe a felek között.

A muszlim böjti hónap, a ramadán végén háromnapos fegyvernyugvásról állapodtak meg egymással a kabuli kormány és a tálibok, ennek végén újult ki a feszültség, amely most ismét csillapodni látszik, igaz, amint azt az afgán elnök megjegyezte, a tálibok naponta 60-70 támadást hajtanak végre, és e merényleteknek összesen átlagosan 30 halálos áldozatuk van.

A fogolycsere része annak az Egyesült Államok és a tálibok között kialkudott megállapodásnak, amelyet a felek február végén írtak alá a katari fővárosban, Dohában. Az egyezség többek között előirányozza a még Afganisztánban állomásozó külföldi csapatok kivonását is. A fogolycsere részeként az afgán kormány nagyjából ötezer tálibot enged el, a lázadók pedig ezer foglyukat bocsátják szabadon.

Kormányzati tájékoztatás szerint az afgán kormány eddig háromezer, a tálib mozgalom pedig 500 foglyot engedett szabadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában