Haderőfejlesztés

2021.05.06. 16:07

Átvették az okleveleket az első magyar „űrkatonák”

Befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön az egyetem aulájában.

Csoportkép a résztvevõkrõl az elsõ magyar "ûrkatonák" oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem (DE) aulájában 2021. május 6-án. Befejezõdött az egyetemen a Bevezetés az ûreszközök üzemeltetésébe címû tanfolyam, az ezt elsõként elvégzõ magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (második sor, b3) adta át az oklevelet. Mellette Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ûrkutatásért felelõs miniszteri biztosa, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Befejeződött a Debreceni Egyetemen (DE) a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című tanfolyam, az ezt elsőként elvégző magyar katonáknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára adta át az oklevelet csütörtökön az egyetem aulájában.

A politikus a rendezvényen a közmédiának azt mondta,

tíz honvédtiszt olyan oklevelet kapott, amely feljogosítja őket arra, hogy az űrhadviselésben Magyarországot képviseljék.

Hozzátette: a nagyhatalmak, de a feltörekvő országok is arra készülnek, hogy kilépjenek az űrbe, és onnan irányítsák a „földi életet”. Az államtitkár szerint ennek vannak nemzetbiztonsági, gazdasági kockázatai és előnyei is.

Magyarország sem a NATO szövetségi rendszeren belül, sem a magyar biztonságpolitikát tekintve nem maradhat le, ezt szolgálják az űrkiképzésben részt vevő katonák.

Németh Szilárd szerint az űrhadviselés a világ olyan kihívásai közé tartozik, mint a terrorizmus, az illegális migráció vagy a kiberhadviselés, utóbbi pedig összefügg az űrben elfoglalt helyével az országnak.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az oklevélátadón azt mondta, „a 21. század emberének a történelmét a világűrben írják”. Köszönetet mondott a katonáknak azért, hogy „elfogadták az ország hívó szavát” és elsőként elvégezték a három egyetem – a DE, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) – példaértékű közös vállalásában megszervezett űrtanfolyamot.

Az űrkutatás nemcsak tudomány, hanem űrtevékenység is: az űrben működő eszközök az emberiség érzékeny infrastruktúrájához tartoznak. Az űripar, az űrtudomány és a Magyar Honvédség jó együttműködéséhez a KKM – amely 2018 óta felügyeli Magyarország űrtevékenységét – a jövőben is minden segítséget megad – jelezte a miniszteri biztos.

Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese kiemelte: elsőnek lenni dicsőség, de nagy felelősség is, mert nincs kitaposott ösvény, eljárás, ezt az „űrkatonák” fogják kialakítani. Hozzátette: 2030-2040 táján a nagyhatalmak a vezetési pontokat kitelepítik a világűrbe, és nyilvánvalóan megjelennek az űrfegyverek is.

A tábornok szerint

Magyarországon az elmúlt száz év legnagyobb haderőfejlesztése zajlik, amihez van „politikai akarat, támogatás és költségvetés”.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az oklevelek átadása előtt azt mondta, a világon a hadseregek képzésében a nagy egyetemek sokat vállalnak. A három hazai egyetem és a vállalatok együttműködése az űrképzésben a nemzeti összefogás eredménye, hogy speciális ismeretekkel vértezzék fel a katonákat az űrhadviselésre, amely „a legelitebb fegyvernem az új Magyar Honvédség történetében” – tette hozzá.

Borítókép: csoportkép a résztvevőkről az első magyar „űrkatonák” oklevél-átadási ünnepségén a Debreceni Egyetem (DE) aulájában 2021. május 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában