Ország-világ

2020.07.13. 12:55

Álhírekkel szította a zavargásokat a szerb ellenzék

A választási vereséget elviselni nem tudó, könnyű népszerűséget kereső ellenzéki politikusok szították a múlt kedd óta tartó utcai zavargásokat Belgrádban – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök egy vasárnap esti televíziós interjúban.

Belgrád, 2020. július 11. A koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések bevezetése ellen tiltakozó tüntetõk egyike jelzõfáklyával a kezében a törvényhozás épülete elõtt Belgrádban 2020. július 10-én. A tiltakozó megmozdulások július 7-én kezdõdtek a szerb fõvárosban. MTI/EPA/Andrej Cukic

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andrej Cukic

„A közösségi média korában élünk, és néhány ember, akiknek egyébként nem lenne szerepük a társadalomban, szenzációhajhász és jelentéktelen híreket terjeszt. Minél nagyobbat hazudsz, annál több lájkot kapsz” – fogalmazott Vucic a szerb Pink TV-nek adott interjúban, amelyről a V4NA Hírügynökség számolt be.

Vucic azt is elmondta, hogy a szombati 1000 fő után vasárnap már csak 500-an tüntettek a parlament előtt, és hogy a szerb balliberálisok összesen körülbelül 4100 tüntetőt tudtak mozgósítani. Az elnök szerint a belgrádihoz hasonló tömeges felvonulások azért veszélyesek, mert utánuk akár tízszeresére nőhet a koronavírussal fertőzött betegek száma.

Vucic elmondta: politikai ellenfelei számos álhírt terjesztettek azért, „hogy tovább rontsák a helyzetet Belgrádban”. A balliberális ellenzék többek között azt híresztelte, hogy a kormány a hadsereg ejtőernyős különítményét és vízágyúkat is bevetett a parlament előtt randalírozó tüntetőkkel szemben, akik kövekkel és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. Vucic mindezt cáfolta az interjúban.

Elmondta továbbá, hogy Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell.

Jelenleg 1137 lélegeztetőgép és mintegy 185 ezer PCR-teszt áll rendelkezésre, és a közeljövőben több tízezer vírusteszt érkezik még az országba. Vasárnapról hétfőre 287 fővel, 18 360-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig 393-ra emelkedett Szerbiában.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések bevezetése ellen tiltakozó tüntetők egyike jelzőfáklyával a kezében a törvényhozás épülete előtt Belgrádban 2020. július 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában