Akié a föld, azé az ország

A magyar termőföld 8 – 9 százalékát jelentő állami földterület gyors értékesítéséről döntött április 30-i ülésén a kormány. Az idő múlásával azonban egyre kisebb az esélye a távozó kormánynak arra, hogy értékesítse a beígért 400 ezer, más források szerint „ csak ” 360 ezer hektár állami tulajdonú termőföldet.

Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a versenytárgyalások hamarosan megkezdődhetnek. A megvásárolható földeket 30 nappal előbb meg kell hirdetni többek között a megyei földművelésügyi hivataloknál, a Győr-Moson-Sopron Megyei Földművelésügyi Hivatalnál azonban egyelőre nemhogy hirdetésről nem tudnak, érdeklődésünkre még arról sem tudtak felvilágosítással szolgálni, hogy megyénk területén mekkora és hol található földterületek kerülhetnének magánkézbe. Bolla Gyula, a megyei földhivatal vezetője elmondta: megyénk 363 ezer hektárnyi termőföldjéből 39 százalék, 139 ezer hektár van jelenleg állami tulajdonban. Ebbe beletartoznak azonban az állami tulajdonban lévő gazdaságok területei és az erdők is.

Egy magát megnevezni nem kívánó győri szakértő szerint Soprontól Nagyszentjánosig becslés szerint mintegy 12 – 15 ezer hektár olyan termőföld van, amit a kormány értékesítésre kínálhat fel.

„ Ha a vidék a Fidesz klientúrája, azt büszkén vállalni kell… ”

Dr. Pap János, a Fidesz mosonmagyar-

óvári országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Bizottságainak tagja szerint egy jóval korábban hozott törvény rendelkezik a Nemzeti Földalapból való földvásárlásról. A törvényt végre kell hajtani, a kérdés csak az, hogy a következő kormány magára nézve kötelező érvényűnek tartja-e az előző kormány rendelkezéseit.
– Csak a mi elképzelésünk lehet garancia arra, hogy a magyar föld ne kerüljön külföldiek kezébe. Az egyik leggyakoribb vád, amivel illették ellenfeleink, hogy a leköszönő kormány a klientúrájának akarja leosztani az állami tulajdonban lévő földeket. Ha a vidék a Fidesz klientúrája, akkor ezt büszkén vállalni kell.

„ A kormány lépése törvénytelen ”

Papp József, az MSZP megyei elnöke a kormány lépését törvénytelennek tartja:
– Nem látjuk, hogy ez a kormány a hivatali ideje alatt a jogszabályba foglalt feltételeknek megfelelően hogyan tudná mindezt megvalósítani. Arról nem is beszélve, hogy a hivatali idő végén ilyen horderejű döntést hozni rendkívül illetlen lépés. A Fidesz ismét egy hazugságra építi akcióját, arra a fikcióra hivatkozik, hogy a következő kormányzat külföldiek kezébe juttatná a magyar termőföldet. A valódi cél ezzel szemben az, hogy megragadják a lehetőséget és még utoljára állami juttatásban részesítsék a Fidesz-klientúrát. Nézetem szerint a leköszönő kormánynak törvényes módon nincs esélye, hogy ezt az utolsó rendelkezését véghezvigye.

„ Mentsük, ami menthető! ”

Dr. Medgyasszay László, az MDF országgyűlési képviselője „ Mentsük, ami menthető ” akciónak értékelte a kormány utolsó pillanatban hozott lépését.
– Az igazi veszély az, ha a jogi személyek és rajtuk keresztül a tőkeerős külföldiek lehetőséget kapnak bármely földterület megvásárlására. Ez ellen személy szerint is mindent el fogok követni, akkor ugyanis nem csupán 360 ezer, hanem mintegy 2 millió hektár kerülne veszélybe.

„ Jobb helyen van a gazdáknál… ”

Míg Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke egyoldalú politikai lépésnek minősítette a leköszönő kormány döntését, és reményét fejezte ki, hogy az ötlet végrehajtására már nem kerül sor, Roszik Péter, a megyei agrárkamara elnöke úgy vélekedik: sokkal jobb helyen van a föld a gazdáknál, mint az államnál.
– Ha a gazdák tulajdonában lenne a termőföld, az a magyar agrárérdekeket szolgálná, véleményem szerint valamennyi családi gazdaság támogatja az elképzelést, és lehetősége szerint vásárolna is a felkínált földből. Ez egyben csökkentené a külföldiek földtulajdonszerzésének veszélyét is, mert a magyar paraszt természetéből adódóan inkább szűkölködik, mint hogy az általa megművelt földet eladja – vélekedik.

„ Ne a bankok és a külföldiek legyenek a tulajdonosok ”

A mezőörsi Zsédely Rudolf és családja összesen 400 hektáron gazdálkodik, a föld kétharmadát úgy bérlik. A gazda szíve szerint legalább 300 hektár földet vásárolna. Ha ez sikerülne, akkor nem kellene 15 – 20 kilométerre járnia, hogy az általa művelt területre érjen.
– Ne a kft.-k, a bankok vagy a külföldiek, hanem a magyar magánszemélyek legyenek a földek tulajdonosai – fejtette ki Zsédely Rudolf, aki szerint nem politikai kampányfogásról van szó.
Az állami földek versenytárgyalásos értékesítése nem érinti sem a Fertő – Hanság Nemzeti Parkot, sem pedig a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Részvénytársaságot – tudtuk meg a szervezetek vezetőitől. Dr. Kárpáti László, a nemzeti park igazgatója elmondta, ismereteik szerint az eladásra váró földalapban nincsen természetvédelmi terület. Földvásárlásra természetesen van lehetőségük, de nem az államtól, hanem magánszemélyektől.
Jámbor László szerint a Taeg Rt. sem lehet érintett az ügyletben, ugyanis az általuk kezelt erdő a kincstáré. Arról sincs tudomása, hogy az egykori Soproni Állami Gazdaság földterületeit, legalábbis amit ők bérelnek az ÁPV Rt.-től, bevonták volna az eladásba. Földterületet viszont vennének, mert szükség lenne erdőtelepítésekre, de ezt a jelenlegi jogszabályok szerint nem tehetik meg.
A mosonmagyaróvári székhelyű, a „ tizenkettek ” között nemrégiben privatizált Lajta – Hanság Rt. vezérigazgatója, Nagy Jenő közölte: információi szerint cégük a földalap megvásárlásának lehetőségében nem érdekelt, nem lesznek benne ebben a vevőkörben. Bár hivatalos tájékoztatást erről még nem kaptak, valószínűleg ha a helyzet e tekintetben megváltozna, akkor sem vásárolnának állami földeket.

Spekulációk lehetnek

A mosonmagyaróvári Vass Gellért ügyvéd szerint a tervezett, gyorsított ütemezésű állami földértékesítésekkor az újabb zsebszerződések megkötését kizárni nem lehet. Két magánember között létrejöhet ilyen jellegű megállapodás, de polgárjogi szempontból ez kizárt, s ügyvédi közreműködéssel nem történhet meg. Az ügyvéd hangsúlyozta: bár az állami földalapok megvételének feltételeit még nem ismeri, mégis úgy gondolja, spekulációkra ebben az esetben is lehet majd számítani, hisz jó üzlet a földszerzés.

Gyász
„Az élet egy színes álmodás, mely egyszer véget ér. Az lesz majd a végállomás. A szív pihenni tér. Búcsúzunk szeretett férjemtől, édesapánktól, nagypapánktól és rokonunktól, BALOGH LÁSZLÓTÓL aki életének 79. évében örökre megpihent. Temetése 2019. november 21-én, csütörtökön 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Ha majd alszom zúgó lomb alatt, ne zavarjátok édes álmomat! Boruljatok le halkan, csendesen, és gondoljátok, hogy nem fáj már semmi sem. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk és rokonunk, SZABÓ KÁROLY FERENC a volt kekszgyár géplakatosa életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. november 22-én, pénteken 12 órakor lesz a győr-újvárosi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Lám, ennyi az élet, gondoltad-e? Egy pillanat, és mindennek vége. Szólni sem tudtál, hogy indulsz a messzeségbe. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk, nagypapánk, dédpapánk és rokonunk, NAGY MIKLÓS volt Graboplast-dolgozó életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. november 22-én 13 órakor lesz a gecsei temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Ne emlékezz rám búsan, család, rokon, barát, add meg könnyet, de élj és szeress tovább. Addig vagyok, míg élek szívetekben, bennetek, ember voltam mindig, ezért szeressetek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETHNÉ SZELENCZEY SZILVIA ÁGNES 70 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2019. november 20-án 14 órakor lesz a fertőd-süttöri temetőben. Előtte, 13.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Férjem, Édesapám, Nagypapám, BALÁZS SÁNDOR CSABA életének 73. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 22-én, pénteken 14 órakor lesz a bánfalvi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet, csak meg kell tanulni ezután élni Nélküled. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink és rokonunk, SZALAY SÁNDORNÉ szül. Polacsek Ida életének 91. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása november 21-én, csütörtökön 14 órakor lesz a doborgazi temetőben. Az engesztelő szentmisére 13.15 órakor kerül sor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretteim, én most már elmegyek, küzdöttem sokat, de már nem lehet. Az örök haza vár, isten veletek! A lelketek mélyén mindig ott leszek, sose felejtsetek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, szeretett édesapánk, nagypapánk, IDEI TAMÁS életének 65. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben 2019. 11. 18-án megtörtént. Egyben köszönetet mondunk mindazon rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek, akik 1 perces néma tiszteletadással leróják kegyeletüket 2019. 11. 22-én 11 órakor a révfalui temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Tudom, hogy az én Megváltóm él, utoljára az én porom felett megáll.” (Jób 19,25) Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEDECS ANDRÁSNÉ életének 100. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 22-én, pénteken 12 órakor lesz a győr-nádorvárosi evangélikus templomban, istentisztelet keretében. Kérjük a megjelent gyászolókat, hogy a kegyelet virágaira szánt összeget a templom perselyébe helyezzék el. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Életének 86. évében elhunyt SZIJÁRTÓ GYULÁNÉ szül. Lojt Márta okleveles vegyészmérnök, a Győri Szeszipari Vállalat volt üzemgazdasági osztályvezetője. Kívánsága szerint szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra 2019. november 18-án a nádorvárosi temetőben. A gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Részvétünket fejezzük ki elhunyt osztálytársunk, KALÁNYOS ÉVA családjának és hozzátartozóinak. A Csornai Hunyadi János Gimnázium 1977-ben érettségizett 4/A osztálya
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk és rokonunk, VIDA MIKLÓS életének 65. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása november 21-én, csütörtökön 15 órakor lesz a mosonszentmiklósi temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk és dédnagyapám, KOVACSICS ISTVÁN volt selyemgyári dolgozó életének 87. évében elhunyt. Temetéséről a család később gondoskodik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk KOCZKÁS LÁSZLÓ halálának 7. évfordulóján Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, itt vagyok nálad, rád emlékezem. Ha majd egyszer én is lehunyom a szemem, nem fáj már semmi, mert ott leszel velem. Hiába borul rád a temető csendje, szívünkben élni fogsz mindörökre. Örökre szerető feleséged, lányod, fiad és vejed
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk szeretett feleségem, drága édesanyánk, imádott mamánk CSER ZOLTÁNNÉ Zsuzsi halálának 8. évfordulójára! „De szomorú mindig csak egyedül lenni. Valakit mindenütt hiába keresni. Valakire várni, aki nem jön többé. Valakit szeretni titokban örökké. Temetni a múltat, feledni az álmot. Százszor megcsókolni egy hervadt virágot. Elsárgult virághoz reményeket fűzni. Elcsüggedt szívvel a jövőre nézni.” Szerető férjed, lányaid, unokáid.
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk VERÉB KRISZTIÁN halálának 2. évfordulójára Egy váratlan percben életed véget ért, mint vihar a rózsát, a halál tépte szét. Hosszú útra mentél, búcsút nem intettél. Ha elfáradsz utadon, pihenj meg egy percre, Tekints az itt maradt bánatos szívekre. Szerető Édesanyád és az egész rokonság