Ország-világ

2015.09.29. 19:04

Áder: a klímaváltozás időzített bomba

A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás időzített bomba, ha így folytatjuk, néhány év múlva már arra sem lesz szabadságunk, hogy eldöntsük: a saját, a gyerekeink, vagy az unokáink életében robbanjon-e.

Áder János a Közös otthonunk a teremtett világ címmel kedden a Parlamentben rendezett konferencián kiemelte: a klímaváltozás tagadása, a közömbösség és a piac mindenhatóságába vetett hit egyaránt tévút.


"Csak magunknak tehetünk szemrehányást, ha a környezet védelmében cselekvők erőfeszítéseit "romantikus álmodozók által okozott kellemetlenségnek, vagy leküzdendő akadálynak" tekintjük" - mondta.


Ferenc pápa legújabb enciklikájáról szólva kiemelte: arra hívja fel a figyelmet, hogy a növekedést és fejlődést éppúgy nem lehet a biztonság feláldozásával, bolygónk kisemmizésével elérni, ahogy valódi békét sem nyerhetünk háború által. 


Nem mindegy, hogy a fejlődésnek mennyi az ára és mi az eszköze - fejtette ki az államfő, aki szerint a pápai megnyilatkozás hozzásegít minket, hogy áltudományos okoskodás helyett komoly és célratörő legyen a párbeszéd amit a légszennyezés, a hőmérséklet emelkedése, vagy a tengerek savasodása révén a közéletben folytatnak.


A biztatás világos: a látszólagos és felületes döntések helyett, meg kell győzni a kétkedőket, szólni kell a közömbösökhöz - tette hozzá, kiemelve: amin mi magunk nem tudunk változtatni, annak megtételét ki kell kényszeríteni azoktól, akiknek hatalmában áll.


A természet megóvása, a környezet védelme mindannyiunk ügye, feladata és felelőssége. Nem azért, mert mindenki egyformán ért hozzá, hanem azért, mert mindenkit egyformán érint - fogalmazott az államfő.


Áder János kiemelte: a pápai enciklika közös otthonunkról, a környezetről, mint "közjóról" szól."Osztozunk a gondokon: először is a globális összefüggések miatt. Légkörünk közös. Vizeink egymásba folynak" - fogalmazott.


Rámutatott: a környezetkárosító jelenségek hatásai nem ismernek országhatárokat. Hozzátette: osztoznak nemcsak a kontinenseken átívelő következményekben, hanem az egyetemes emberi szolidaritás révén is. A környezet védelme, az ökológiai katasztrófa megakadályozása, a klímaváltozás feltartóztatása - bárhogy is szeretnék a cinikusok így beállítani - nem pusztán néhány kihaló növény és állatfajról, hanem az emberiség megmentéséről szól - hangsúlyozta Áder János.


Az államfő idézte a pápai üzenetet, miszerint "elfelejtkezünk arról, hogy mi magunk is föld vagyunk. Testünket a bolygó elemei alkotják, annak levegőjét lélegezzük be, annak vize éltet és frissít fel bennünket". Áder János azt mondta: a föld nem a birtokunk, és most bajban van. A baj nem rajtunk kívül álló okok miatt történt, a baj okozói mi magunk vagyunk.


A közös otthonról való gondolkodás középpontba állítása ezért különösen fontos - rögzítette. Kitért arra is: az otthonok nemcsak ostromlott várként jelennek meg az új pápai enciklikában. Az otthon az a hely, ahol még meg lehet nyerni a csatát, ahol még jóra fordulhat minden, az otthon első védvonal. Közös felelősségünkben a család a jó döntések forrása lehet - mutatott rá. Kiemelte: Ferenc pápa ezért hívja cselekedni az egész világot, és szól "minden emberhez" - mondta Áder János, aki arra kérte az egyház papjait és vezetőit, hogy az útmutatás szellemében folytassák ezeket a beszélgetéseket közösségeikben.


Az Országgyűlés elnöke szerint a természet rendje nem tartható fenn a társadalom rendje nélkül. Kövér László úgy fogalmazott: a természeti rend záloga az emberi felelősség, s az önmagunk iránti, elődeink és utódaink iránti felelősség az emberi erkölcsből fakad. Kiemelte: akik az emberek erkölcseit, illetve az ezeket meghatározó közösség - azaz családi, hitbéli, nemzeti  - önazonosságát rombolják, azok a környezetet és a természetet is rombolják.


Hozzátette: a társadalmi rend alapintézménye az állam. Akik erőfölényükkel visszaélve, saját egyoldalú, vélt vagy valós hasznukra az államokat akár a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok akár valamely embercsoport vagy eszme, vallás totális uralma, vagy a Thomas Mann-i "barbárság vívmányai" nevében szétrombolják, azok káoszba taszítják a társadalmakat, káoszba sodorják az emberiséget. Szerinte ennek ma számos tünetét látják a Közel-Keletről Európába tartó népvándorlás, a felhalmozott adóssághegyek súlya alatt összeomló kormányzatok, polgárháborúk, vagy kiskirályként uralkodó drog- és más maffiák formájában.     Kövér László rámutatott: a rend igazi alapja nem valamilyen absztrakt, filozófiai igazság, hanem az elfogadás, az elköteleződés, a kölcsönös ígérettétel. Elfogadták, hogy mai európai civilizációnk, s benne a magyar kultúra az antik filozófia, a zsidó-keresztény hit és a felvilágosult humanizmus alapjaira épül. Elköteleződtek az alapvető értékek, a béke, a biztonság, a jogi és politikai státus egyenlősége, a szociális biztonság, az igazságosság, a joguralom, a szabadság, a tisztességesség és a tolerancia mellett.


Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kritikával illette az Európai Unió parlamentjének zöld pártjait. Szavai szerint ezen tömörülések ideológiája a természet védelmét hangsúlyozza, ugyanakkor az ember és társadalom vonatkozásában hallani sem akarnak a természet rendjére való hivatkozásról. Ezzel szemben a kereszténydemokraták azt vallják, hogy a család egy férfi és egy nő házasságára, kapcsolatára épülő természetes közösség, vallják a természet rendje szerint az élet szentségét, a fogantatástól a természetes halálig. A zöld párti ideológia az abortusz és az eutanázia alapján ezeket támadja, s hasonlóan ellentétes állásponton vannak a drogliberalizáció területén is - mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában