Ország-világ

2020.09.29. 06:19

A zsidózó Bíró László egyre jobban megosztja a baloldali összefogást

A Bíró Lászlót eddig a leghatározottabban támogató MSZP sem egységes a baloldal szerencsi közös jelöltjének a megítélésében, mivel a minap Kovács László, a szocialisták korábbi elnöke is elfogadhatatlannak nevezte az antiszemita jelölt indítását. A jobbikos politikust támogató több párt prominense is óvatosan fogalmazott Bíróval kapcsolatban, akinek elfogadhatatlanságáról egyfajta konszenzus alakult ki a baloldali értelmiség között.

Míg Karácsony Gergely Bíró László mellett kezdett kampányolni, azoknak a baloldali értelmiségieknek és politikusoknak a tábora is tovább bővült, akik elhatárolódtak az antiszemitizmusáról és rasszizmusáról elhíresült jobbikos politikustól. A főpolgármester Bíró Facebook-oldalán kérte a Borsod megyei szavazókat, hogy támogassák a baloldal közös jelöltjét az október 11-i Borsod megyei időközi parlamenti választáson, s

a jobbikos politikussal kapcsolatban leginkább azt domborította ki, hogy már bocsánatot kért a vaskosan zsidózó és cigányozó kijelentéseiért.

A Magyar Nemzet cikke szerint, míg a baloldali elit jelentős részét megrázták Bíró gyűlöletkeltő megnyilvánulásai, és felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy az ellenzéki pártok beálltak az éveken át súlyosan kirekesztő nézeteket valló jobbikos mögé, nem meglepő, hogy Karácsony könnyedén átsiklott az alkalmazottait lelövéssel is fenyegető politikus előéletén. (A főpolgármester annyival intézte el a Szanyi Tibor által egyenesen nácinak nevezett megnyilvánulásokat: „fontos erény, hogy tud valaki bocsánatot kérni”, amit Bíró egyébként egy olyan Facebook-bejegyzésben tett meg, amiben a felelősségét azzal hárította, hogy a Fidesz-ellenessége ragadtatta a rasszista kirohanásokra.)

Karácsony Gergely korábban is egyértelművé tette, hogy nem túl érzékeny az antiszemita, zsidókat megbélyegző megnyilvánulásokra,

hiszen meglehetősen elnézően beszélt a Hír TV műsorában arról, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese néhány évvel ezelőtt listázni akarta a zsidó származású honatyákat.

Még a jelölő pártok közül – amelyekben nincs benne a Jobbik, mivel elmulasztották időben közhiteles nyilvántartásba vetetni a párt új elnökségét, ezért pedig nem léphetnek fel jelölő szervezetként – a Bírót talán a legmarkánsabban támogató MSZP sem teljesen egységes a jobbikos politikus megítélésében. Kovács László, az MSZP egykori elnöke ugyanis a napokban nyomatékosította az Origó kérdésére, hogy elítéli az antiszemitizmus összes – nyílt vagy burkolt – formáját, s amellett, hogy az ilyen kijelentésekkel nem tud azonosulni, szerinte ilyen jelölt mögé nem szabad felsorakozni. Úgy vélte, a szocialistáknak nem lenne szabad támogatni Bíró László indulását.

Ráadásul Kovács szerint a Bíró „zavaros pénzügyeivel kapcsolatos tisztázatlan körülmények szintén elfogadhatatlanná teszik a személyét, és ártanak az MSZP megítélésének”.

Figyelemre méltó, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke egy múlt heti interjúban arról beszélt, hogy Bíró Lászlót nem vennék fel a pártjába, Ungár Péter, az LMP parlamenti képviselője pedig úgy vélte, hogy Bírónak külön a zsidó közösséget megszólítva is bocsánatot kellene kérnie.

Míg a Bíró Lászlót támogató baloldali pártok prominenseinek többsége is óvatosan fogalmaz az antiszemita jelölttel kapcsolatban, addig ez ellenzéki összefogásban részt nem vevő politikusok, valamint a baloldali értelmiségi holdudvar körében egyfajta konszenzus alakult ki a zsidózó jobbikos vállalhatatlanságáról. A legélesebben Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője fogalmazott egy lapinterjúban, amikor azt mondta, hogy Bíró nem tíz, hanem egy-két éve tette a gyűlöletkeltő kijelentéseit.

„Mikor pártja már Soros Györggyel volt szolidáris és Gyurcsány Ferenccel fotózkodott, nos, ekkor böfögött fel az úriemberből az őszinte, leplezetlen, mélyről jövő, zsigeri rasszista. Innentől kezdve viszont ez sajnos az egész ellenzéki összefogás végtelen romlottságát és elvtelenségét mutatja meg” – hangsúlyozta a jogász. Korábban elhatárolódott Bírótól mások mellett Tamás Gáspár Miklós filozófus, Szél Bernadett független parlamenti képviselő, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, valamint a Mazsihisz vallási és világi vezetője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában