Ország-világ

2018.11.15. 09:52

A volt macedón miniszterelnök ügyéről beszélt telefonon a magyar és a macedón külügyminiszter

Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés.

Macedón kezdeményezésre telefonon egyeztettet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nikola Dimitrov macedón külügyminiszterrel csütörtök reggel - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.


A közlemény szerint a beszélgetés során Szijjártó Péter elmondta, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültstátusz iránti kérelme nem politikai, hanem jogi kérdés. A kérelem elbírálására jogosult magyar hatóság a vonatkozó nemzetközi jogszabályok teljes körű tiszteletben tartásával jár el.

    

A magyar külügyminiszter megerősítette, hogy "Macedónia továbbra is számíthat Magyarország határozott támogatására az európai és az euroatlanti integrációs folyamatok során" - közölte a KKM.

    

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A volt kormányfő kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában