alapjogokért központ

2020.05.23. 10:02

A tranzitzónák jogi szempontból sem nevezhetők őrizetnek

Attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amelyben következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálják majd támadni.

Jogi szempontból sem nevezhető őrizetnek a magyar tranzitzóna, amely Szerbia felé mindig is nyitva állt – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szombaton az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Bíróság szerint kifogásolható a tranzitzónák működése, ezért a magyar kormány most megszünteti azokat, a tompait és a röszkeit zárják be

- hangzott el a műsorban.

Horváth József azt mondta, a tranzitzónákban lehetőség nyílt a menedékkérelmek leadására, a kérelmezők személyazonosságának, születési helyének beazonosítására és a járvány okán egészségügyi vizsgálatok elvégzésére.

A tranzitzónákból mindig is szabadon lehetett távozni, a menedékkérelmet követő eljárás ideje alatt a kérelmezőket a magyar állam ellátásban részesítette, amely kiterjedt az élelmezéstől kezdve a hitéleti szabályok megtartásának biztosításáig

- fűzte hozzá.

A tranzitzónák bezárása fontos Magyarország biztonsági határzárának vonatkozásában – hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve, attól lehet tartani, hogy ez egy folyamat része, amelyben az Európai Unió balliberális oldala következő lépésként a határzárat vagy a kerítést próbálja majd támadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában