Ország-világ

2018.08.30. 08:46

A szenegáli elnök megígérte Merkelnek, hogy fellép az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen

Merkel közölte: bár az embercsempészet elleni fellépés fontos, ugyanakkor meg kell teremteni a jogi kereteket az Európába történő legális belépéshez.

Az illegális bevándorlás és az embercsempészet elleni fellépésre tett ígéretet szerdán Macky Sall szenegáli elnök Angela Merkel német kancellárnak, aki újabb afrikai körútjának első állomásán, a szenegáli fővárosban, Dakarban folytatott megbeszéléseket a nyugat-afrikai ország államfőjével.


Sall a megbeszéléseket követően kijelentette: az embercsempészet megfékezése "Afrika méltóságának kérdése". Hozzátette: az afrikai országok kormányainak nem szabad az embercsempészek cinkostársává válniuk, a kontinens fiataljainak pedig saját hazájukban kell lehetőségeket teremteni a boldoguláshoz.

    

Merkel közölte: bár az embercsempészet elleni fellépés fontos, ugyanakkor meg kell teremteni a jogi kereteket az Európába történő legális belépéshez. A német kancellár leszögezte, hogy célja az gazdasági kilátások javítása, valamint a reformok támogatása az afrikai országokban, hogy így csökkenjen a migrációs nyomás Európán. Hozzátette: munkahelyeket kell teremteni Afrikában.

    

Merkel a szenegáli elnökkel folytatott megbeszéléseit követően a kelet-afrikai ország civil szervezetinek képviselőivel találkozott, hogy az afrikai fiatalok kilátásait vitassák meg. A német kancellár 11 fős delegációjában számos szakértőt vitt magával afrikai körútjára.

    

A dpa német hírügynökség szerint Merkel afrikai körútja - melynek során mások mellett Malit, Nigert, Etiópiát és Egyiptomot kereste fel - kulcsfontosságú lehet politikai jövőjének megalapozásában, az Európába irányuló tömeges migráció megfékezésének stratégiája kidolgozásában.

    

A német kancellár támogatottsága ugyanis csökkent, miután bejelentette: mintegy 900 ezer menekültet és migránst fogad be Németország. A kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatottsága több mint 70 éves fennállása óta nem volt olyan alacsony, mint jelenleg - írta a dpa.

    

A német iparvállalatok szövetségének (BDI) elnöke, Stefan Mair szerint a német kancellárnak a Németország és Afrika közötti kereskedelem akadályainak a megszüntetésére kellene összpontosítania, ugyanis "Afrikának egyenjogú gazdasági együttműködésre van szüksége, nem alamizsnára".

    

Merkel csütörtökön találkozik Ghana elnökével, pénteken pedig Nigériába utazik tovább, ahol várhatóan Muhammadu Buhari elnökkel és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) vezetőjével, Jean-Claude Brou-val találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában