Nyelvészkedés

2021.07.20. 18:50

A személyes névmások egyesek szerint még sincsenek nemekhez kötve

Egy TikTok videóban szereplő lány szerint a leszbikus nők, ha a női nemre hasonlítanak akkor is nyugodtan használják a he/him névmást, a meleg férfiak pedig a she/her-t.

A videót egy kérdés ihlette, ami az volt, hogy „valaki elmagyarázná, hogy a he/him névmásokat miért lehet leszbikusokra használni?” – írja a V4NA hírügynökség.

A tiktoker szerint, „a névmások nem egyenlőek a nemekkel, ezért akárki használhatja őket”.

Vagyis, a videó szerint, ha valaki egy olyan nőként azonosítja magát, aki más nőnemű emberekhez vonzódik, azaz leszbikus, akkor elvárhatja az őt körülvevő emberektől, hogy a he/him hímnemű személyes névmásokat használják rád.

Illetve az olyan emberek akik nem vonzódnak a férfiakhoz, ha úgy döntenek, akkor nemtől függetlenül vallhatják magukat leszbikusnak is. Szerinte mindezt a patriarchális társadalom lebontása érdekében kell megtennie az embereknek. Vagyis a továbbiakban akárki, akármilyen személyes névmást használhat, ha úgy érzi, hogy ezzel tudná a legjobban leírni önmagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában