közbiztonság

2021.09.05. 21:17

A svédek harmada szorong a folyamatos lövöldözések miatt

A kutatásból az is kiderül, hogy mindeközben nőtt a bizalom a rendőrség iránt.

A svédek több mint 30 százaléka aggódik amiatt, hogy a közelében is lövöldözni kezdhetnek a bűnbandák, derül ki egy friss felmérésből – írja a V4NA.

Svédországban már szinte minden napra jut egy lövöldözés, melyek sokszor halálos kimenetelűek. Bár a legtöbb lövöldözés a főleg bevándorlók-lakta, úgy nevezett „sérülékeny területeken” történik, mára már az ország csendesebb területein egyre gyakoribbá váltak. Idén augusztusra a fegyveres támadások száma már elérte a tavalyi éves szintet, és közel harminc embert öltek meg, írja a Samnytt hírportál.

A DN/Ipsos friss közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 32 százaléka állította azt, hogy szorongást érez a folyamatos lövöldözések miatt. Az elmúlt három évben a kutatóintézet több felmérést is végzett, nem csak a fegyveres összecsapásokról kérdezve a svédeket, hanem a politikusokba és a rendőrségbe vetett bizalmukról is.

A legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy március és augusztus között hat százalékponttal nőtt az emberek aggodalma amiatt, hogy megsérülhetnek egy-egy összecsapás során.

Az, hogy a szorongás erősödik azt jelzi, hogy a svédek úgy látják, hogy a társadalomnak nem sikerült legyőznie a problémát, mondta el Nicklas Källerbring, az Ipsos elemzője.

Az aggodalom és a szorongás leginkább a nők körében nőtt, de megfigyelhető a férfiaknál is, és nincs különbség azok között, akik nagy- vagy kisvárosban élnek. Szintén nincs jelentős eltérés az egyes korcsoportok között.

A kutatásból az is kiderül, hogy mindeközben nőtt a bizalom a rendőrség iránt. Az augusztusi adatok szerint a válaszadók 59 százaléka gondolja úgy, hogy a rendőrség megfelelő intézkedéseket tesz a lövöldözések és erőszakos cselekmények számának csökkentése érdekében. Ez a legmagasabb adat az eddigi felmérés során.

A parlamenti pártokba vetett bizalom azonban csökkent, és csak a svédek 19 százaléka gondolja úgy, hogy megfelelő intézkedéseket hoznak a problémák felszámolása érdekében. Ez március óta négy százalékpontos csökkenést jelent, derül ki a közvélemény-kutatásból.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (Bra) áprilisi jelentése szerint a 2020-as év volt a legerőszakosabb év Svédország történetében. A jelentésből kiderült, hogy Svédországban tavaly történt az elmúlt 18 év legtöbb gyilkossága és gondatlanságból elkövetett emberölése. A jelentés szerint a bűncselekmények számának növekedése betudható a koronavírus okozta gazdasági nehézségeknek, és a növekvő munkanélküliségnek.

A jelentés arra is kitér, hogy a növekvő bűnözés nem Svédország egészét érinti, hanem főleg a “sérülékeny területeket”. A fegyveres támadások jelentősen nőttek a külvárosokban, ahol több helyen bandaháborúk dúlnak.

A Bra egy másik jelentése az erőszakos bűncselekmények alakulását vizsgálta Svédországban 2000 és 2019 között 22 másik európai országgal összehasonlítva. A következtetés szerint Svédországban történt a legtöbb halálos lövöldözés Európában.

Bár a jelentés készítői szerint nem világos, hogy mi okozta a növekedést, arra itt is rámutattak, hogy a legtöbb lövöldözés bűnözői körökben az úgynevezett „sérülékeny területeken” történik, és gyakran kábítószer-kereskedelemmel és bandaháborúkkal hozható összefüggésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában