Ország-világ

2018.01.10. 14:25

A Reuters két tudósítóját államtitoksértéssel vádolják

Az újságírókat több rendőrrel együtt december 12-én vették őrizetbe Rangunban "titkos rendőrségi dokumentumok" birtoklásának gyanújával.

Államtitok megsértéséért vádat emeltek szerdán Mianmarban a Reuters hírügynökség két tudósítója ellen - közölte az újságírók egyik ügyvédje.


Va Lon és Kjav Szo Oo újságírókat több rendőrrel együtt december 12-én vették őrizetbe Rangunban "titkos rendőrségi dokumentumok" birtoklásának gyanújával. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak.


Az augusztusban kezdődött katonai művelet hatására több mint 650 ezer rohingja menekült el Mianmar északnyugati Arakán államából a szomszédos Bangladesbe.


A törvény, amely alapján az újságírók ellen vádat emeltek, még a brit gyarmati időkből való, megsértéséért akár 14 évi szabadságvesztést is kiszabható - közölte Koin Maung Zaw ügyvéd újságírókkal szerdán a ranguni bíróság előtt.


Az ügyvédek kérték védenceik óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, amiről a bíró a következő, január 23-i tárgyaláson dönt.


Va Lon 2016 óta áll a hírügynökség alkalmazásában, egyebek között a rohingja kisebbség üldöztetéséről és a menekültválságról tudósított. Kollégája szeptember óta dolgozott a Reutersnak.


A szerdai tárgyaláson jelen voltak az ENSZ, Ausztrália, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői. Közben a sajtószabadság mianmari csorbulása miatt mintegy 30 ember tüntetett a bírósági épület előtt.


Andreas Magnusson, az Európai Unió mianmari képviseletének gazdasági és politikai titkára újságíróknak azt mondta: barátként volt jelen a tárgyaláson, de az EU azt szeretné, ha a mianmari sajtó szabad volna. A Mianmarnak jelentős támogatást nyújtó unió egyik brüsszeli szóvivője pedig közleményben szólította fel az ázsiai ország hatóságait a Reuters-tudósítók azonnali szabadon bocsátására. A szóvivő leszögezte: az újságírók ügye fontos próbája annak, hogy Mianmar a katonai uralom után mennyire kötelezte el magát a demokratizálódási folyamat mellett.


Stephen J. Adler, a Reuters elnök-főszerkesztője beszámolt arról, hogy a hírügynökség folyamatosan küzd "alaptalanul" megvádolt két kollégájuk azonnali szabadon bocsátása érdekében.


Követeli az újságírók szabadon engedését az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is.


Tavaly legalább 11 újságírót tartóztattak le Mianmarban. Jogvédők ezzel összefüggésben azzal vádolják Aung Szan Szú Kjí mianmari vezető kormányát, hogy visszafordította a demokratizálódási folyamatot, amióta pártjuk, a nemzeti Liga a Demokráciáért 2016-ban megnyerte a választásokat.


Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára Tokióban bejelentette, hogy országa szeretné felvetni a két Reuters-tudósító ügyét Mianmarnál, amikor csak erre lehetőség adódik, például amikor Kono Taro külügyminiszter a héten Najpjidóba látogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában