Ország-világ

2015.03.30. 21:35

A rettegett koleszterin

˝Magas a koleszterinszintem˝ - halljuk számtalanszor. Azok az emberek, akik ilyen problémával küzdenek, általában vigyáznak az ételekkel, és gyógyszert szednek. De valóban van kapcsolat az étkezéssel szervezetbe vitt koleszterin és a szívbetegségek között? A koleszterinszint csökkentése más módszerekkel is lehetséges, állítja dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos.

Munkatársunktól

Sok embernek okoz manapság problémát a koleszterinszintje. Igyekeznek olyasmit nem fogyasztani, amelyben sok a koleszterin, növeli a koleszterinszintet. Emellett szorgalmasan szedik gyógyszereiket a koleszterinszint csökkentése céljából.

Van, aki 20 éve él koleszterincsökkentővel és diétával. Mégsem fordult meg a fejében, hogy esetleg másként is lehetne. Egy amerikai szakértői anyag, amelyet az USA egészségügyi kormányzatának táplálkozás- egészségügyi szakértői készítettek idén februárban, egyértelműen leszögezi, hogy a koleszterinnél a túlzott fogyasztás nem jelent veszélyt – a bizonyítékok alapján a szívbetegségek és az étkezéssel magunkhoz vett koleszterin között nincs kapcsolat.

A tej és a tojás kiváló B12-vitamin-forrás.

A tej és a tojás kiváló B12-vitamin-forrás.
A Diétás Irányelvek Tanácsadó Bizottsága nemcsak azt hangsúlyozza, hogy a zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása előnyös, vagy hogy célszerű alacsony zsírtartalmú ételeket enni, növelni a hüvelyesek, csonthéjasok fogyasztását, ám kerülni a vörös húsok, feldolgozott hústermékek, a cukor, a finomított liszt bevitelét. Bizonyítékok támasztják alá azt, hogy egyes élelmiszercsoportokat felesleges száműzni az étkezésből, ahogyan eddig tettük.

De akkor mi a helyzet a koleszterinszinttel? Mit tehetünk vele, hogyan csökkenthetjük? A diéta ezek szerint nem vezet eredményre – jobb, ha az élelmiszerek széles választékát rugalmasan kombináljuk, ezáltal biztosítva az egészséges táplálkozást. A koleszterinszint akkor emelkedik a szervezet sejtjeiben, amikor a homocisztein aminosav-származék szintje is emelkedik.

Ha ez nő, akkor a koleszterinszint is növekszik. Ha a szervezet sejtjeiben túlságosan alacsony a központi szerepet játszó B12- és B9-, azaz folsavszint, megváltozik a sejt normál működése, túl sok Hcy képződik, növelve a koleszterin szintjét. Ahogyan idősödünk, úgy csökken a testünkben az ún. aktív B12- és folsav- (B9-) szint, így megnő a homociszteinszint és a koleszterin szintje. Nem meglepő hát, ha jelentős eredmények érhetők el azzal, hogy visszapótoljuk a vitamint, amelyből hiány keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában