Ország-világ

2021.01.01. 15:00

A portugál EU-elnökség is felveszi a harcot a vírussal

A dél európai ország, az EU-hoz való 1986-os csatlakozása óta, negyedik alkalommal tölti be ezt a tisztséget, amelyben féléves rotációban váltják egymást a tagállamok.

German Chancellor Angela Merkel (L) and Portuguese Prime Minister Antonio Costa pose in the position of the customary handshake, which they did not do due to the coronavirus, after addressing the media prior to a working dinner at the Chancellory in Berlin, on March 11, 2020. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: John MACDOUGALL

Portugália pénteken átvette Németországtól az Európai Unió Tanácsának fél évre szóló soros elnökségét.

„Nagy megtiszteltetés és felelősség átvenni a stafétabotot Angela Merkel német kancellártól” – írta Twitter-üzenetében Antonio Costa portugál miniszterelnök.

A dél európai ország, az EU-hoz való 1986-os csatlakozása óta, negyedik alkalommal tölti be ezt a tisztséget, amelyben féléves rotációban váltják egymást a tagállamok.

Portugália soros elnöksége egy ellenállóbb, szociálisabb, digitálisabb és zöldebb EU előmozdítására fókuszál, programja a koronavírus-járvány okozta válság káros hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alap és az unió ez évi költségvetésének végrehajtására épül.

„A járványra való tekintettel biztosítani kell, hogy a pénzügyi támogatásról szóló döntések észrevehetően befolyásolják az emberek életét, a megélhetést, a munkaerőpiachoz való hozzáférést és a foglalkoztatási lehetőségeket. Elnökségünk ezt igyekszik előmozdítani” – mondta Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter egy december végi nyilatkozatában.

A soros elnökség további céljául tűzte ki Európai Unió szociális pillérének megerősítését, ezzel kapcsolatban, Portóban május elején szerveznek csúcstalálkozót. Fejleszteni kívánja továbbá, az uniós kapcsolatokat a transzatlanti, az afrikai, a latin-amerikai partnerekkel és a csendes óceáni térséggel is.

Portugália a német soros elnökség feladataiból, az uniós migrációs politika véglegesítését és a Brexit utáni uniós-brit kapcsolatokról szóló egyezmény konkrét megvalósítását viszi tovább.

A portugál elnökség mandátuma június 30-án jár le, ezt követően Szlovénia veszi majd át a hat hónapra szóló tisztséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában