A plakát mindenkinek szóló üzenet

Áruvá lett a pártpolitika, amit – autókhoz, mobiltelefonokhoz és más fogyasztási cikkekhez hasonlatosan – óriásplakátokon is reklámoznak. Ezek a választási plakátok azonban nem emlékeztetnek a 80-as évekig virágzó magyar plakátművészet remekeire, vagy a 90-es évek rendszerváltó üzeneteire.

A plakát egy gondolat és a művészi megformálás együttese – mondta Pócs Péter, az újonnan alakult Magyar Plakát Társaság minapi bemutatkozó kiállításán, a budapesti Lengyel Intézetben. A tárlat segélykiáltás: a plakátművészet mint műfaj kihalására figyelmeztet a választási kampány azon szakaszában, amikor elkezdődött az utcai politikai plakát- és szórólapháború.

A plakát önmagában nem hozza egyik vagy másik párt győzelmét, de az, akinek nincs kint egy üzenethordozója sem, veszíthet Fotómontázs: Miskolczi Róbert

„Tovarisi, konyec”

A legismertebb magyar politikai plakát címre méltán pályázhat a történelem tankönyv Tanácsköztársaság című fejezetéből szinte mindenki számára ismert Berény Róbert: Fegyverbe! című alkotása, mely forradalmi szimbólummá vált – magyarázza tanítványainak a 36 éve oktató Pölös Endre, a szegedi Tömörkény István Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola művésztanára. A Konecsni György plakátművész utolsó osztályában végző grafikus tanítványai munkáit mutatva demonstrálja: apró elemekből épül föl, többféle stílusirányzat megismerését követően, bonyolult alkotófolyamat eredményeként születik meg a jó plakát, amelynek legfőbb ismérve: az intellektuális töltet, a szuggesztivitás, a megszokott világ mögöttesének fölvillantása.

Fejlődött és visszafejlődött a politikai plakát a rendszerváltozás óta. Az akkori csúcs: talán Orosz István „Tovarisi, konyecese”, az MDF díjnyertes plakátja, amit akkoriban a szabadságukért küzdő balti népek is felhasználtak. A Fidesz csókolózós plakátja is emlékezetes: Honecker és Brezsnyev smárol, alatta ugyanilyen pózban egy fiatal pár is, és a két kép közt a felhívás: „Tessék választani!”. Az SZDSZ „Tudjuk, merjük, tesszük” kijelentésének tartalma mára már mást jelent. Az MSZP-é pedig különösen hiteltelen: „Dolgozói tulajdont!” – kiáltja a két, fogaskereket nézegető szaki alatti fölirat.

A hatás művészete


A reklám reklámja

„A reklámozás története nem más, mint a hasznok és hozamok változásának, illetve az ezekről szóló ígéretek változásának alakulása. Az emberek csak a fogyasztói hasznok nyelvére lefordított értékeket veszik meg” – írja Sas István. Ugyanakkor „a reklám világában egyetlen szabály sem maradhat örökérvényű. Mihelyst egy szabály kialakulni látszik, azonnal új megoldásokat kell keresni. A kreativitás jelentősége ebben az összefüggésben emelkedik mindenek fölé.”  

A plakát egy információhordozó reklámfelület – véli Markulik Balázs. A Szabadkán színházi plakátjainak tárlatával 2001-ben föltűnést keltő grafikus ma Szegeden, a lapjainkat is gondozó kiadó alkalmazott grafikusaként dolgozik. Saját tapasztalata alapján mondja: a mai politikai plakátok „szakmailag a helyükön vannak”, ugyanakkor kevésbé művésziek, üzenetük végletesen leegyszerűsítő, nem gondolkodásra késztető. Szerinte a XX. század vizuális dömpingje nem azt eredményezte, hogy fejlődött képi látásmódunk. Inkább az általános leegyszerűsítés jellemző, aminek oka a globalizáció, az amerikai ízlés eluralkodása, a számítógépek eredményezte egyformaság.

A kereskedelmi és a társadalmi célú reklámok között a formanyelv és a hatások eszköztárának szempontjából alig van különbség – rögzíti Sas István Reklám és pszichológia című, tavaly megjelent könyvében. A politikai plakátok esetében is fontos a figyelemfelhívás, a blikkfang, a tömörség, a világos üzenet. Ugyanakkor – a pszichológus szerint – a társadalmi célú reklám vagy a természetes önzéssel bíró „ösztön Én-re”, vagy a valóságelv alapján működő „Én-re”, vagy a morális „felettes Én-re” hat, amely képes az önzetlenségre és a másokkal való együttérzésre. E motivációs különbségek miatt azonban az első esetben a fenyegetettség, a másodikban az érintettség bizonyítása, a harmadikban az empátia megteremtése a cél.

Szín és szlogen

A 90-es évek stílusa és hangulata

A plakátokon is érvényesül a reklám új útja: nem csak a színek adhatnak új jelentéstartalmat például egy változó pártnak, hanem e „márka” ad új jelentéseket a színeknek. Gondoljunk csak például a narancsszín és a Fidesz összetartozására, vagy az imázst váltó MSZP „Coca-Cola vörösére” és „Mol-harsány zöldjére”, amit kiegyensúlyoz a fehér betűkből álló üzenet. A figyelemfelkeltés örök és biztos kellékei közül a kutya és a cica még hiányzik, de a gyerek és a nő a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ plakátján is helyet kap.

A társadalmi célú reklámoknál – így a politikai plakátok esetében is – az alacsony érintettség miatt – az üzenet célba juttatásához sokkal drasztikusabb figyelemfelkeltésre van szükség – hangsúlyozza Sas István. Ennek egyik lehetséges módszere a szóbeli információ bravúros sűrítése: a szlogen, mikor a jelek egy kicsi változtatással az asszociációk legtágabb körét indítják be. A jelen kampányban ilyen lehet a kampányában az ötletre mindig is sokat adó, de a közvéleményt megosztó SZDSZ, amely most épp a Miatyánk egy mondatát alakította át: „Jöjjön el az én országom…” Az MSZP „Megcsináltuk”, vagy a Fidesz „Rosszabbul élünk…” – különböző csoportoknak szóló – ismételgetése kevésbé hatásos. Az MDF cumis, vagy halottasházas plakátjának üzenete pedig nem elég átütő.

Eltűntek hát a művészi igényű politikai plakátok az utcákról, de a képi manipulálás maradt. A valódi plakát provokál, merész, mindenki figyelmére érdemes kérdéseket feszeget. A rendszerváltozással nagykorúvá növekedő, ötödik választására készülő Magyarországon nem lehet eleget hangsúlyozni: plakátok nélkül csonka a demokrácia.

Új művek komponálására hívják a fiatal magyar zeneszerzőket
Az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Emelt bérajánlatot kapnak a szakképzésben oktatók
A kormány célja, hogy jobb és gyakorlatiasabb legyen a szakképzés, ennek egyik fontos feltétele, hogy az oktatók nagyobb megbecsülést kapjanak.
Megszűnik a tűzgyújtási tilalom az Alföldön is
Az ország teljes területén engedélyezett lesz a tűzrakás az előírások betartása mellett.
Karácsonyék nem mondtak igazat a Soros támogatásról
Nem költhették még el tesztekre a milliárdostól érkező összes adományt.
Gyász
„Elnémult egy hang, a szíve utolsót dobbant, lehullt egy fénylő csillag, megkondult az égi harang. Ő volt a jóság példája, a szeretet mintája. Nem hagyott itt minket, csak előrement. Szeretete szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamám, anyósom és rokonunk, MOLNÁR LÁSZLÓNÉ szül. Babos Piroska, a SOTEX volt dolgozója életének 55. évében, türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Szerettünk végső nyugalomra helyezése 2020. június 3-án, szerdán 16.30 órakor lesz az ágfalvi temetőben. Utána engesztelő szentmisét mondatunk a helyi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hadd menjek, Istenem, mindig feléd, fájdalmak útjain mindig feléd. Ó, sok keresztje van, de ez az én utam. Mert hozzád visz, Uram, mindig feléd. (Sarah Fuller Flower Adams) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BENCZÚR LAJOS LÁSZLÓ 79 éves korában, rövid betegség után elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A gyászoló család
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájdalommal tudatjuk, hogy férjem, édesapám, apósom, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, KECSKÉS JÁNOS életének 80. évében elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a győr-szabadhegyi Szabadi úti köztemető 18-as parcellájában. Gyászoló család
„Úgy volt ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEIDL VIKTORNÉ szül. Ksuz Erzsébet életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a nagyszentjánosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
DR. KASZÁS ÉVA orvos május 25-én délben elment közülünk. 84 évet élt nyugalomban, boldogságban, fiai szeretetében, gondoskodásában. Elköszön minden rokonától, ismerősétől. „Hol megtalálsz engem, ne gyere a síromhoz. Ott nem fogsz megtalálni, tedd le a gyászodat. Hideg föld nem tud engem megtartani. Én a szelekkel költözöm, amelyek meglátogatnak téged nyári napokon. (Jessica Koch)
Értesítjük mindazokat, akik szerették és ismerték, hogy felejthetetlen halottunk, FLEISCHHACKER IMRE hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. június 5-én 15 órakor lesz a soproni evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot helyeznek, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, rokonunk, KŐVÁRY LÁSZLÓ életének 74. évében elhunyt. Hamvait 2020. május 28-án szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra a győr-nádorvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és mély gyászunkban velünk éreznek. Parcella: UK, sor: XLIV(44.), szám: 26. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapám, apósom, NÉMETH DÉNES ménfőcsanaki lakos életének 62. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése gyászmisével egybekötve 2020. június 2-án, kedden 13 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában. Kérjük, hogy a hely szűke miatt ne hozzanak virágot, az erre szánt összeg a templom javára, a perselybe dobható. Csanaki egyházközségi kötődése emlékére - és annak, aki itt szeretne tőle elbúcsúzni - 2020. június 6-án, szombaton 18 órakor lesz megemlékező szentmise a csanaki templomban. Köszönjük mindazoknak, akik valamelyik megemlékezésen együtt lesznek velünk. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Együttérző szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SAMU LAJOS (Lalika) 50 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án, kedden 15 órakor lesz a győrasszonyfai temetőben. Győrasszonyfa Község Önkormányzata
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagynénénk, TEMESI TIBORNÉ szül. Huber Klára életének 82. évében és unokatestvérünk, IFJ.TEMESI TIBOR életének 58. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatójuk 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a győr-szigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, öcsém, TÖLGYESI ISTVÁN életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagypapánk, LAMPERT JÓZSEF GÉZA életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. május 31-én, vasárnap 13 órakor lesz a téti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk HORVÁTH LAJOS halálának 1. évfordulóján Addig vagy boldog míg van aki szeret, aki a bajban is fogja két kezed. S hogy milyen fontos is volt neked, csak akkor érzed, ha nincs már veled. Amíg élünk szeretünk és nem feledünk téged. Gyászolják édesanyja, felesége, gyermekei és a család
Fájó szívvel emlékezünk SZŰCS GÉZA halálának 2. évfordulóján. Múlnak az évek egymás után sorban, szívünkben a szeretet nem múlik el soha. Érezzük, hogy itt vagy velünk, ha felnézünk az égre, egy csillag mindig fényesebben ragyog nekünk a földre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké tart szívünkben a Rád emlékezés. Szerető feleséged, fiad, lányod és unokáid.
Szomorú szívvel emlékezünk BARACSKAI LÁSZLÓ volt ravazdi lakos halálnak 1. évfordulójára! Akiknek fontos voltál, azoknak fontos vagy ma is, akik szerettek, azok szeretnek ma is. Köszönünk minden szép emléket, amit nekünk hagytál, szívünkben örökké élsz. Szerető feleséged és családod