Ország-világ

2019.08.30. 13:51

A panelek kelnek el a leggyorsabban

Néhány hét alatt van új vevő a házgyári technológiával készült lakásokra-

Hancz Gábor

Érdekes adatsort közölt az Otthon Centrum nemrégiben: országosan átlagosan 70 nap, Budán és a régióközpontokban pedig két hónap alatt keltek el a házgyári technológiával készült lakások, míg a téglából épült otthonok átlagos értékesítési ideje 83 nap volt.


A külső pesti kerületekben és a vidéki városokban két és fél hónap alatt találtak gazdára az ingatlanok. A főváros többi részén és a 25 ezresnél kisebb városok esetében az idő két héttel volt hosszabb. A cég szerint a panellakások népszerűsége elsősorban áruknak köszönhető: jelenleg ezek a legmegfizethetőbbek. A vásárlók emellett értékelik a parkosított környezetet, a közelben elérhető szolgáltatásokat és a jó tömegközlekedést.

 

Fotó: Mészáros Mátyás

Fotó: Mészáros Mátyás


Az Otthon Centrum által nemrégiben közölt adatsor szerint a családi házak esetében az eladóknak továbbra is átlagosan mintegy fél évet – 178 napot – kellett várniuk a fizető vevőre. Az első félévben a családi házak a 25 ezer lakosúnál kisebb településeken keltek el a leglassabban, az átlagértékhez képest három-négy héttel hosszabb idő alatt, szemben például a fővárosi 130 nappal.


Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodavezetője a Kisalföld kérdésére kifejtette: az országos tendencia az alpokaljai városban is igaz, azonban azzal a különbséggel, hogy ott mindössze néhány hét alatt elkel egy panellakás, amennyiben az eladó korrekt áron, azaz nem felülárazva hirdeti meg. Ennek oka szerinte is a más típusokhoz képest alacsony ár, ami persze viszonylagos, hiszen már a panelekért is jellemzően 18–22 millió forintot kell fizetni. „Persze sok tényező szerepet játszik a végső összegben. A legdrágábbak a négyemeletes, felújításon átesett házban lévő első emeleti, felújított lakások. A városrész sem mindegy: a Kőfaragó tériek és az Ibolya útiak a legnépszerűbbek, bár a Jereván-lakótelep megítélése is javult az utóbbi időben" – jegyezte meg a szakember.

 

Fotó: Mészáros Mátyás

Fotó: Mészáros Mátyás


A győri helyzetről Molnár Kristófot, az Openhouse alapító tulajdonosát kérdeztük, aki elmondta: a panelek a megyeszékhelyen is mindössze néhány hét alatt elkelnek 16–25 millió forint között, de jellemzően 18–20 millió forintért. Ez azt jelenti, hogy néhány év alatt megduplázódott az áruk: öt éve még 7–8 millióért lehetett ilyen típusú lakáshoz jutni, igaz, akkoriban meglehetősen alulértékeltek voltak. A szakember megjegyezte: a városban ezenkívül hasonlóan nagy a kereslet az új építésű, valamint a használt, de legfeljebb tízéves, téglából készült otthonok iránt, ezért ezekre is rendkívül gyorsan lehet vevőt találni.

Még mindig jó befektetés


Továbbra is az ingatlanvásárlás az egyik legkedvezőbb befektetési forma, annak ellenére is, hogy csökkentek a lakásbérletből származó hozamok – közölte tegnap az Otthon Centrum. A cég tapasztalatai szerint – a lakásárak emelkedésének hatására – alacsonyabb hozammal lehet kiadni a drágább ingatlanokat, mivel a lakbérek nem tudták követni az ingatlanárak emelkedésének ütemét. Mindezek miatt egyre több, a bérbeadásból magasabb hozamot remélő befektető érdeklődik a lakótelepi lakások iránt, amelyek olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál, de hasonló áron lehet kiadni azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában