Ország-világ

2019.08.01. 16:18

A német külügyminiszter bocsánatot kért a lengyelektől a nácik által elkövetett bűncselekményekért

Hetvenöt éve, 1944. augusztus 1-jén robbantott ki fegyveres felkelést Varsóban a lengyel földalatti ellenállás a megszálló németek ellen. A nácik bosszúból szinte a földdel tették egyenlővé a lengyel fővárost.

Bocsánatot kért a nácik által elkövetett bűncselekményekért a lengyelektől Heiko Maas német külügyminiszter a varsói felkelés 75. évfordulóján csütörtökön Varsóban.

 

Szégyellem magam azért, amit a németek, illetve a németek nevében az országukkal tettek"

- mondta Maas a Varsói Felkelés Múzeumában, a lengyel fővárosban tett látogatásának második napján. "És szégyellem magam azért, hogy ezt a bűnt a háború után túl sokáig elhallgatták" - tette hozzá.

    

A német diplomácia vezetője egyúttal egy a náci uralom lengyel áldozatainak szentelendő berlini emlékmű mellett is szót emelt.

    

"Ez már régóta esedékes" - hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus. "Egy ilyen emlékmű nem csak megbékélési gesztus lenne a lengyelek felé. Nekünk, németeknek is fontos lenne" - tette hozzá.

    

Bár ezzel nem lehetne meg nem történtté tenni a bűnöket, "hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy illően emlékezzünk az áldozatokra" - húzta alá.

    

Berlinben több emlékművet állítottak a nácik áldozatainak. A legismertebb a Brandenburgi kapu közelében található holokauszt-emlékmű. A nácik által meggyilkolt szintók, romák és homoszexuálisok is kaptak emlékhelyet a német fővárosban. Lengyel politikusok régóta követelik, hogy állítsanak emléket a nácik lengyel áldozatainak is. A német pártok - a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű tömörülést leszámítva - támogatják a kezdeményezést.

    

A varsói felkelés "jajkiáltás az emberi méltóságért, a megszégyenítés és a megalázás elleni lázadás jelképe" - mondta Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter.

    

A politikus kiemelte, hogy az elkövető még mindig nem tette jóvá a Lengyelországnak és a lengyeleknek a második világháború alatt okozott kárt. A tárcavezető rámutatott, hogy a varsói felkelés után 85 százalékban elpusztított lengyel fővárost maguk a lengyelek építették újjá, és ez jól mutatja, hogy miért nem tekinthetik lezártnak a háborús kártérítés ügyét.

    

Maas már szerdán is jelezte, hogy a varsói vezetés követelése ellenére a berlini kormány lezártnak tekinti a második világháborús jóvátételek ügyét. Czaputowicz akkor azt mondta: Lengyelország "igazságtalannak érzi az elszenvedett veszteségek miatti jóvátétel hiányát".

    

Hetvenöt éve, 1944. augusztus 1-jén robbantott ki fegyveres felkelést Varsóban a lengyel földalatti ellenállás a megszálló németek ellen. A lengyel fővárostól nem messze tartózkodó szovjet Vörös Hadsereg egységei nem siettek a felkelők segítségére, így a 20 ezer katona és 200 ezer civil életét követelő küzdelem két hónap után elbukott. A nácik bosszúból szinte a földdel tették egyenlővé a lengyel fővárost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában