Ország-világ

2018.12.13. 16:37

A munkavállalók többsége nem fogja érzékelni a túlórakeret-bővülést

A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben - mondta Szajlai Csaba.

MTI

A munkavállalók túlnyomó része nem fogja érzékelni azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a többlet önkéntes túlmunkát - jelentette ki [namelink name="Szajlai Csaba"] közgazdász, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.


A munkaerőhiánytól feszített munkaerőpiacon a cégeknek sem érdeke, hogy akaratuk ellenére dolgoztassák az embereket, továbbá a leginkább érintett feldolgozóiparban jellemzően erős a dolgozói érdekképviselet - közölte a szakértő.


Mint elmondta, a jogszabály csupán lehetőséget ad a többlet túlmunkára azzal, hogy 250 óráról 400-ra emeli a vállalható túlórák számát. Vagyis lehetőséget teremt az önkéntes túlmunka vállalásra, de önkényesen a jövőben sem lehet senkit többletmunkára kényszeríteni - tette hozzá.


Felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány politikájának fókuszában 2010 óta a munkaalapú társadalom kiépítése áll. Ugyanis lehetetlen állapot volt, hogy egy 10 milliós országban csupán 3,6-3,7 millióan dolgoznak - hangsúlyozta.


Az, hogy mára 800 ezerrel többen, vagyis 4,5 millióan dolgoznak, azoknak az intézkedéseknek köszönhető, amelyek megkönnyítették a foglalkoztatást a munkaadók számára.


A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben - mondta Szajlai Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában