Ország-világ

2019.08.07. 13:55

A műfészkek segíthetik a fecskék megtartását

A fecskék drámai fogyása miatt lapunkban többször visszatérünk a témára, hogy a Mentsünk együtt fecskét! kampányunkkal, írásainkkal felhívjuk a figyelmet a kis madarak fontosságára.

Gülch Csaba

– Minden segítő szándék ellenére úgy tapasztaljuk, hogy a műfészket nehezen fogadják el a madarak, hiszen munkál bennük az ösztön, hogy fészket akarnak építeni. Akkor lehet sikeres az ilyen próbálkozás, ha olyan háznál helyezik ki, ahol már fészkelnek fecskék. Ezzel lehet újabb példányokat odavonzani – mondta Bodor Ádám, a Magyar Madártani Egyesület (MME) kisalföldi csoportjának önkéntese.


A szakemberek azt javasolják, hogy a mesterséges füsti- és molnárfecskefészkeket elsősorban kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére lehet kihelyezni. A molnárfecskefészket a plafonig emelve, a füstifecskéét pedig a plafontól 8–10 centiméterrel lejjebb rögzítve. A nyers cserépszínű műfészkek a fal színére színezhetők, meszelhetők, de eredeti állapotukban is elfoglalják a madarak. A fészkeket egyesével, de telepekben is fel lehet rakni. Még felrögzítés előtt a molnárfecske-műfészkek aljába, érdemes száraz füvet tenni, ezzel is megkönnyítve a beköltöző madarak dolgát. A nyár közepén kezdődő másodköltéskor ezt a munkát a madarak már maguk végzik el.


A fecskék évente kétszer költenek: az első költés április-májusban, a második június-júliusban kezdődik. Ehhez igazodva a kora tavasztól a nyár közepéig kihelyezett fészkekben, telepekben még az évben lehet költés, de az sem probléma, ha valaki csak ősszel vagy télen tudja telepíteni a műfészkeket, mert ezeket a következő költési idénytől már birtokba tudják venni a kis madarak.


A fecskék műfészkekbe költözését, visszatelepülését segítheti az is, ha a közelben sárgyűjtő helyet is létesítünk, mert fészek­építőanyag hiányában a sár csillogása vonzza a madarakat.


Az MME honlapján (www.mme.hu) számos praktikus tanács olvasható a műfészkek otthoni elkészítéséről. Kiderül, hogy a munkához legjobb a modellgipsz és a fűrészpor keveréke vagy kültéri, fagyálló csemperagasztó, amibe szintén lehet keverni fűrészport. Műfecskefészek készen is vásárolható, többek között a http://www.mme.hu/bolt és a www.zoldbolt.hu internetes oldalon.

A szabadság madarai


A fecskéket a szabadság madarainak is nevezik. Ezt a nevet annak köszönhetik, hogy nem lehet őket fogságban tartani. Ha mégis elfogják őket, nem szaporodnak tovább. A fecskéknek az ókorban körülbelül ugyanolyan mitológiai jelentésük volt, mint a kakukknak, amennyiben tavasszal áldást, télen nagy szerencsétlenséget hoztak. Az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában