Ország-világ

2019.02.03. 11:37

A medvejóslatok alapján rendkívül pontos jelentést adott az OMSZ: megtudtuk, mikor ér véget a tél

Tegnap minden magyar állatkertben a medvét lesték: nem látta meg az árnyékát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiértékelte a medvék jóslatait: lássuk a végeredményt! A medvék meg közben már szalonnázni járnak az országba - és ez nem vicc.

Viccen kívül, most már az M1 Híradójában is beszéltek a Szalonnán végigfutó medvéről. Kiderült: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szalonnán láttak egy medvét, ahogy végigszaladt a településen. Két szemtanúja is volt az esetnek. A szemtanúk az Aggteleki Nemzeti Parknak fotókat is küldtek. A szakemberek a településen kívül is találtak nyomokat, és azok alapján úgy vélik, kifejlett példányról lehet szó - mondták.


Rózsa Sándor, a nemzeti park osztályvezetője az M1-nek azt mondta, ha valaki medvével találkozik, legyen megfontolt, ne kapkodjon, ne tegyen olyat, amit a medve támadásnak vélhet.


Az osztályvezető közlése szerint az elmúlt években több lakott településen is láttak medvét. Tavaly júniusban például Miskolcon filmeztek le egy medvét, ahogy keresztülszaladt az úton - hangzott el a Híradóban. Hozzátesszük: a maci egészen az alföldi Sándorfalváig jutott.


Korábban írtuk:

Megdöbbentően pontos lett az idei medvejóslat a tél végével kapcsolatban, adta hírül facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Minden tudásukat latba vetve kiértékelték a medvék "előrejelzését", és arra jutottak: az idei tél nagy eséllyel február 28-án ér véget. Hivatalosan mindenképp: reménykedjünk, hogy nem hivatalosan sem lesz idén nagy tavaszi havazás.

 

Kép forrása: az OMSZ facebook oldala

Kép forrása: az OMSZ facebook oldala


A medvék közben már olyan jól érzik magukat a közelítő tavasz miatt, hogy szalonnázni járnak - vagy legalábbis Szalonnára. Ott láttak ugyanis újra Magyarországon medvét, az Aggteleki Nemzeti Park területén az állat nyomát is megtalálták.

 

Fotó forrása: az Aggteleki Nemzeti Park facebook oldala

Fotó forrása: az Aggteleki Nemzeti Park facebook oldala


Nem csak a medve, a mormota is a tél végét jósolta - Amerikában a mormotának tulajdonítják azt a titokzatos tavaszjelző képességet, ami az európaiak szerint a medve sajátossága.


 

Címkék#időjárás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában