Bárhol szabad?

2021.06.29. 10:19

A közfelháborodás ellenére is megtartanák pécsi parádéjukat a homoszexuálisok

A „világban történő helyzetre reagálva” tavaly úgy döntöttek a szervezők, hogy nem rendezik meg a pécsi Pride-ot. A közfelháborodás dacára azonban nem adták fel tervüket: bejelentették, hogy szeptember 18-án parádéznak a baranyai megyeszékhelyen.

Budapest, 2018. július 7. Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevõi a fõvárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Eredetileg tavaly május 16-án vonultak volna fel a homoszexuálisok Pécs belvárosában, a szervezők azonban már márciusban bejelentették, felfüggesztik a szervezést az új koronavírus-járvány miatt. Akkor azt írták, „vészforgatókönyv megalkotásán dolgoznak, folyamatosan tájékozódnak szakértő és tanácsadó munkatársaiktól, s az új időponttal kapcsolatban mindenkit idejében tájékoztatnak”. Ebből tavaly már semmi nem lett, „a világban történő helyzetre reagálva” fújták le a rendezvényt. Hozzátették azt is, 2021-ben Pécsett is megszervezik a felvonulást, azaz tervükről továbbra sem tettek le – emlékeztet a Pécsiújság.hu cikke nyomán a Bama.hu baranyai hírportál.

A járvány miatt tavaly azt az aláírásgyűjtést is felfüggesztették, amellyel azt szerették volna elérni a homoszexuálisok felvonulását ellenzők, hogy Pécs balliberális városvezetése tartson közmeghallgatást a homoszexuális felvonulás ügyében. Kővári János, a KDNP-ÖPE frakcióvezetője kezdeményezésére elindult aláírásgyűjtés papíralapú íveken zajlott, s rövid idő alatt több ezren csatlakoztak hozzá. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint legkevesebb hatezer aláírásra van szükség a közmeghallgatás kitűzéséhez.

A világhálón ugyanakkor továbbra is aláírható maradt a homoszexuálisok felvonulása elleni tiltakozó petíció, amelyet eddig már több mint tíz és félezren írtak alá. A jelek szerint a szervezők és támogatóik mindezek dacára sem tettek le tervükről, olyannyira nem, hogy most bejelentették, szeptember 18-án rendezik meg Pécsett a homoszexuális felvonulást.

Azt írták: „Bárhol Szabad! – így szól az első vidéki Pride felvonulás szlogenje. Szabad Budapesten, szabad Pécsett, szabad bárhol megünnepelni a Szabadságot, ami a sokszínű identitásainkban rejlik!”

Közölték azt is, hogy a felvonulást követően Rainbow Partyt is tartanak, amelynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

Borítókép: A 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevői a fővárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában