Ország-világ

2019.02.22. 18:13

A klub egyik legtapasztaltabb oktatója lelte halálát a Magas Tátrában lavinaomlás miatt

A tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól néhányszáz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban.

Értetlenül áll a baleset előtt az a hegymászó klub, aminek egyik legtapasztaltabb oktatóját sodorta el egy lavina pénteken, a Magas Tátrában. Egy 4-5 fős társaság indult el túrázni, igaz, második szintű lavinaveszély volt érvényben és erős szél, valamint havazás is nehezítette a mászást - írja a Bors.


Egy tanfolyam után ment egy kisebb túrára a két legtapasztaltabb oktató egy 4-5 fős csapattal, amikor bekövetkezett a tragédia.

 

Szándékosan olyan helyre indultak, ahol szinte soha nem volt még lavina, és alig távolodtak el a Téry-menedékháztól. A tanfolyam végén, baráti túrára indultak, de szokás szerint elől ment a legtapasztaltabb, hátul a második legjobb oktató. Sajnos őt sodorta el a hótömeg

– mondta el a Borsnak Buzgó Botond, az egyesület elnöke.


Bár a mentési határon belül voltak a Szlovák Hegyimentő-Szolgálat emberi, vagyis jó túlélési esélyei volt az oktatónak, az újraélesztés mégsem vezetett eredményre.


Hozzátette, ez egy öt napos tanfolyam volt, de végzett hegymászókról volt szó, akiknek már sziklamászó tudással kellett rendelkezniük. A családot értesítették a tragikus hírről, és a csapat hazajutásában intézkednek.


A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetségnél nem akart nyilatkozni az ügyről, de annyit elmondtak a lapnak: ha az ő tagszövetségükről van szó, akkor belső vizsgálatot fognak indítani a baleset miatt.


Korábban írtuk:

Lavinaomlás sodort el egy magyar hegymászó csoportot a Magas Tátrában pénteken, a balesetben az egyikük életét vesztette - közölte honlapján a szlovák hegyimentő-szolgálat (HZS).


A tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól néhányszáz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak.

    

A magyar hegymászók által riasztott hegyi mentők motoros hószánokon, majd gyalogosan tudták megközelíteni a baleset helyszínét. Mire kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül.

    

A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa az MTI-nek elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi - pontosította a HZS honlapján közölt információkat. Hozzátette: a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa.

    

A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában