Mennie kellene

2020.10.06. 10:44

A kiéheztetéssel fenyegetőző EP-alelnök leváltását kérik a lengyelek

Katarina Barley, az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke leváltását indítványozza a Magyarország „kiéheztetéséről” szóló kijelentés kapcsán a lengyel kormányt vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt, közölte hétfőn Rychard Legutko lengyel EP-képviselő.

03 December 2019, Berlin: Katarina Barley (SPD), Member of the European Parliament, will attend the meeting of the enlarged SPD presidium. The committee prepares the upcoming party conference. Photo: Kay Nietfeld/dpa

Forrás: dpa / AFP

Fotó: Kay Nietfeld

Az indítványt az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióhoz tartozó PiS az EP-elnökség keddi ülésén terjeszti elő – írja a PAP lengyel hírügynökségre hivatkozva a V4NA hírügynökség. Az indítványt kísérő, David Sassoli EP-elnöknek címzett, a PAP által idézett levélben Legutko aláhúzta:

az aushungern (kiéheztetni) kifejezés „az éhezést eleven emlékezetében tartó lengyel és magyar nemzet provokatív meggyalázását jelenti”.

A PiS EP-küldöttségét vezető Legutko a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott Barley-nyilatkozatra reagált, amely szerint a jogállamiság kapcsán „pénzügyileg ki kell éheztetni” Orbán Viktort, és meg kell akadályozni, hogy az európai polgárok által befizetett adót „az olyan rezsimeknek folyósítsák, mint amilyen Orbáné és Kaczynskié”.

Rámutatva arra, hogy Barley eddig nem kért bocsánatot szavaiért, Legutko hangsúlyozta:

akármit gondol is a német politikus Lengyelország és Magyarország kormányairól, ez „nem igazolhatja a 20. század nagy részét végigszenvedő két nemzet iránti érzéketlenségét és a tisztelet hiányát”.

Legutko kétségesnek nevezte, hogy a második legnagyobb EP-frakcióhoz, a szocialisták és demokraták képviselőcsoportjához tartozó Barley leváltását célzó indítvány az EP-ben többségi támogatásra találna. A beadványt akár az EP-elnökségi ülésén is elutasíthatják, akkor viszont kiderül, hogy Barley kijelentéseit az EP többségi frakciói nem tartják elmarasztalandónak – jegyezte meg a lengyel politikus.

Barley kijelentése miatt múlt héten több vezető lengyel politikus hivatalos bocsánatkérést követelt. Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője önlejáratónak nevezte a Deutschlandfunk utólagos magyarázatát, miszerint a „kiéheztetés” kifejezés nem Lengyelországra vonatkozott.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak úgy fogalmazott:

„ezek szégyenteljes szavak, amelyeknek soha nem lett volna szabad elhagyniuk az Európai Parlament német alelnökének száját”.

Morawiecki rámutatott, hogy egy német politikus ilyen jellegű megnyilvánulásai kimerítik a diplomáciai botrány fogalmát.

„Teljes mértékben elítélendő” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, Németországnak emlékeznie kellene az éhínségre, tömeggyilkosságra és a tragédiákra, amelyekért felelős. Hangsúlyozta, Magyarország és Lengyelország ugyanolyan jogokkal rendelkeznek az Európai Unión belül, mint Németország.

Borítóképünkön Katarina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában