Ország-világ

2020.12.09. 19:53

A járvány okozza a büdzséhiányt, de Karácsony a kormányra mutogat

A főpolgármester reméli, hogy jövőre biztosítani tudja a közszolgáltatásokat.

Elkészült a 2021-es fővárosi költségvetés tervezete, amely a Fővárosi Önkormányzat szerint a túlélés költségvetése lesz. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán azt írta: a járvány 36 milliárdot, a válság 35 milliárdot, a kormány ezen felül 25 milliárdot vesz ki a budapestiek zsebéből jövőre. Tehát az igazság az, hogy a koronavírus-járvány miatt kell szorosabbra venni a büdzsét, ezzel szemben a főpolgármester továbbra is kivéreztetésről beszél – írja a Magyar Nemzet.

A túlélés költségvetése lesz a 2021-es fővárosi büdzsé – jelentette ki a főpolgármester a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülése előtt tartott online sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely közölte: a fővárosi önkormányzat elkészítette és szerdán benyújtotta Budapest jövő évi büdzséjét, amely „a túlélés költségvetése lesz”, legalábbis remélik, elérik azt a célt, hogy biztosítani tudják a közszolgáltatásokat. Karácsony szerint a szövetség minden tagja nagy kihívásokkal néz szembe, és hasonló módon készülnek a jövő évi költségvetésre. Olyan nehézségek vannak az önkormányzati rendszeren, amelyek megkérdőjelezik, hogy az önkormányzatok el tudnak-e látni minden feladatot az elkövetkező egy évben.

Ahogy rendre lenni szokott, Karácsony Gergely tájékoztatásából most sem maradt ki a szokásává vált kommunikációs panel, amely szerint a fővárosi önkormányzat a legnagyobb bevételkiesést szenvedi el az önkormányzatok közül. Három dologgal küzdenek egyszerre: a koronavírus-járvánnyal, a válsággal és a kormányzati megszorításokkal. Ezzel szemben az igazság az, hogy a koronavírus-járvány és az abból fakadó büdzséhiány 71 milliárd forint, míg a kormányzat által a gazdasági válság miatt kirótt közteherviselés – Karácsony tájékoztatása alapján – csupán 25 milliárd forinttal csökkenti a bevételeket.

Karácsony Gergely azt mondta, ha a legfontosabb bevételeket összehasonlítják az elmúlt éviekkel és a kormányzati megszorításokat is figyelembe veszik, akkor fővárosi önkormányzatnak 2021-ben kevesebb bevételből kellene ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtani mint 2013-ban. A főváros nettó befizetője lett a központi költségvetésnek. Karácsony szerint az előző főpolgármester, Tarlós István idején a főváros által kapott támogatásokból és a befizetett adókból egy pozitív, 11 milliárd forintos szaldó jött ki, ez 2021-ben mínusz 6 milliárd forint.

Karácsony Gergely tájékoztatása alapján a jövő évi büdzsé tervezete „nagyon nehéz körülmények között, de azért biztosítja a városi közszolgáltatások finanszírozását”, és megtesznek mindent, hogy a városlakók ne szenvedjenek kárt a kormányzati megszorítások és a válság hatásai miatt.

A főpolgármester azt is belengette, hogy az is lehetséges forgatókönyv miszerint a főváros 2022-ben már nem tudja biztosítani a közszolgáltatásokat, mert a koronavírus-járvány felemészti Budapest összes pénzügyi tartalékát. Karácsony a megoldást abban látná, ha a kormány megváltoztatná a hozzáállását.

„A város bevételeinek csökkenése és a kormányzati elvonások együtt kilenc évvel küldik vissza a várost az időben, a működési források a 2013-as szint alá kerülnek” – közölte közösségi oldalán a főpolgármester, aki nyomatékosította: hozzá kell nyúlniuk a város tartalékaihoz, mert azok felhasználásával biztosíthatók csak a budapestieknek járó közszolgáltatások. Továbbá létrehoznak egy Budapesti Védelmi Alapot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában