Járvány

2020.04.28. 22:18

A járvány miatti korlátozások betartására szólított fel Ferenc pápa

Azért imádkozik, hogy mindenki óvatosságot és engedelmességet tanúsítson a rendelkezésekkel kapcsolatban.

Az óvintézkedések enyhítésének a római kormány által elrendelt ütemezése mellett szólalt fel Ferenc pápa kedden, miután az olasz püspöki kar (Cei) korábban élesen bírálta a miniszterelnököt a templomok bezárásának meghosszabbítása miatt.

A katolikus egyházfő kijelentette, a korlátozásokat enyhítő intézkedésekkel egy időben azért imádkozik, hogy „mindannyian óvatosságot és engedelmességet tanúsítsunk a rendelkezésekkel kapcsolatban a pandémia visszatérésének elkerülésére”.

Ferenc pápa ily módon közvetve állást foglalt az olasz püspöki kar (Cei) és a római kormány vitájában: a Cei tíz pontos javaslatot terjesztett be a hívők előtti misézés újraindítására, ehelyett azonban a kormány meghosszabbította a templomok zárvatartását. A Cei vasárnap közleménnyel reagált, úgy ítélve meg, hogy a kormány megsértette a vallásgyakorlás szabadságát. Giuseppe Conte miniszterelnök kedden egyeztetést szorgalmazott „szabadtéri misézést” kezdeményezve május 10-től.

Ivan Maffeis atya a Cei szóvivője elismerte a püspöki kar és a kormány közti „feszültséget” kijelentve, hogy „néha elérkezik az idő, amikor muszáj felemelni a hangunkat”. Azt mondta, Olaszország, miután térdre kényszerítette a járványhelyzet, most talpra kíván állni az élet minden területén, így az egyház is vissza akar térni a közösségi élethez, a közös mise celebrálásához.

Megjegyezte, „súlyos lenne, ha az egyházon belül (..) más vonalat követne a pápa és mást a püspökök”. Hozzátette, Ferenc pápa óvatosságra való felszólítása „figyelmeztető csengőként szól annak érdekében, hogy ne adjuk fel az addigi felelősségteljes magatartást. Atyaként figyelmeztet, hogy még nem értünk az alagút végére” – jelentette ki a Cei képviselője.

Elemzők szerint nincs nézeteltérés az egyházfő és az olasz püspöki kar között, mivel a pápa nem kizárólag az olaszországi, hanem a világegyházi helyzetet tartja szem előtt.

A gócpontként ismert Lombardia tartomány kormányzója Attilio Fontana szintén a vallási szertartások engedélyezését kérte a római kormánytól.

A vallásgyakorlás jelentőségét hangsúlyozta Riccardo Di Segni római főrabbi kijelentve, hogy a nehéz időszakot irányító olasz kormánynak nem szabad megfeledkeznie a vallási közösségek „lelki szükségleteiről” sem. „A vallási közösségek biztosítják többek között a társadalom lelki tartását és fejlődését” – jelentette ki a főrabbi. Hangoztatta, hogy képesek biztosítani az imahelyekre vonatkozó egészségvédelmi előírásokat.

A szertartások megtartásának engedélyezését szorgalmazta az olaszországi iszlám közösségek uniója (Ucoii), valamint az olaszországi buddhisták szövetsége is (Ubi).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában