Ország-világ

2017.04.18. 09:00

A hormonok a hibásak?

Súlygyarapodás, pajzsmirigyprobléma... Olyan - főleg - nőket érintő kérdések, amelyek esetében a hormonok fontos szerepet játszanak.

Intim zóna

A hormonok a hibásak?

Tisztelt dr. Stummer János!

A kislányom 14 éves, fél éve rendszeresen menstruál. Ettől az időponttól kezdve sajnos erősen hízni kezdett, a bőre is sokkal zsírosabb, pattanásosabb lett. Nincs semmilyen panasza és – legalábbis otthon – nem eszik sokat, igyekszünk figyelni az egészséges táplálkozásra, mozgásra is. A családban senki sem túlsúlyos, ezért is állunk értetlenül a változás előtt. Lehet összefüggés a menstruáció kezdete és a súlygyarapodás között? Szükséges (szak)orvoshoz fordulnunk?

Várom megtisztelő válaszát:

egy aggódó édesanya


Tisztelt „aggódó édesanya"!

Az első menstruáció jelentkezésével komoly hormonális és anyagcsere-változások indulnak meg a fiatal lányok szervezetében, és nemritkán elfordulnak hasonló problémák. Kétségtelen, hogy a háttérben gyakran a helytelen, elsősorban szénhidráttúlsúlyos táplálkozás áll. Amennyiben erre különös figyelmet szentelnek, és mégis van súlygyarapodás, valamint egyéb eltérések, akkor javaslom, keressenek fel egy gyermekendokrinológust a panaszok tisztázása céljából.


Lehet még gyermekem?

Tisztelt Doktor Úr!

Az év végén nyaki ultrahangvizsgálaton több göböt találtak a pajzsmirigyem mindkét oldalán. Az endokrinológus orvos mindenféleképpen műtétet javasol, a göbök mérete, mennyisége miatt. Azt szeretném kérdezni, hogy ha úgy alakul, hogy az egész pajzsmirigyet el kell távolítani, és gyógyszerrel kell a hormont pótolni, akkor teherbe tudok-e még esni később. Még nincs gyermekem, 30 éves leszek a nyáron. Nagyon kétségbe vagyok esve, ezért várom megtisztelő válaszát:

Judit


Tisztelt Judit!

A válaszom egyértelműen igen. A pajzsmirigy által termelt hormonok megfelelő pótlása – akár terhesség alatt is – ma már egy hatékonyan és biztonságosan működő kezelést jelent. Legyen szó akár műtét következtében eltávolított vagy nem megfelelően működő pajzsmirigyről, a hormonpótlás megoldható, tehát emiatt nyugodtan vállalhat terhességet.


Cikkünket a kéthetente kedden megjelenő Lilla magazinban találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában