felsőoktatás

2021.03.20. 07:14

A hallgatók harmada kiesik az egyetemről

Még mindig komoly lemorzsolódással küzd a magyar felsőoktatás, az Oktatási Hivatal (OH) tanulmánya szerint az egyetemi és főiskolai pályafutásukat megkezdő fiatalok harmada nem jut el a diplomaszerzésig, de bizonyos szakokon a sikertelenség aránya az 50-60 százalékot is meghaladja.

Debrecen, 2020. október 21. Hallgatók a fogtechnikai laborban. A magyar és angol nyelvû oktatás magas színvonalú környezetének kialakítása új épületrészekkel, berendezésekkel, több mint 250 négyzetméteren valósult meg a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán. Az innovációs bõvítést a képzés iránti folyamatosan növekvõ érdeklõdés tette szükségessé. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A legnagyobb „veszélyben” az informatikusok és a jogászok vannak – írta meg a Magyar Nemzet.

Számít a kor: ahol fiatalabb az oktatói gárda, ott sikeresebbek a hallgatók.

A hároméves alapképzések több mint harmada abszolutórium nélkül zárul. Igen jelentős a lemorzsolódás az informatikai, a műszaki és a természettudományi területeken, lényegesen jobb a helyzet a művészeti szakokon.

A lemorzsolódás esélye nagyobb levelezőn és távoktatásban, mint nappali munkarendben.

Több férfi esik ki a rendszerből, mint ahány nő.

Az ötéves, osztatlan képzések esetén hasonlóak az arányok: a tanulmányok bő harmada zárul eredménytelenül. A legtöbb hallgató a jogászképzésből esik ki, a legkevesebb pedig az építészmérnökiből és az általános orvosiból.

Sokan gyakorlatilag közvetlenül a felvételi után feladják: az osztatlan szakokra járók 8-12 százaléka egyetlen szemesztert sem végez el, további egyharmaduk pedig legfeljebb két félév után távozik az egyetemről.

Többen jutnak el a diplomáig azok közül, akik ingyen tanulnak.

A mesterképzéseket az alapképzéseknél sikeresebben végzik a hallgatók. Különösen jól áll a gyógypedagógia és a pszichológia, utóbbi szakon mindössze 3-6 százalékos a lemorzsolódás.

Az OH tanulmánya elérhető a felvi.hu oldalon – olvasható a lapban.

Borítókép: Hallgatók a fogtechnikai laborban a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában