munkabeszüntetés

2019.10.25. 14:26

A főpolgármester lemondását követelték a tüntetők Rómában

Megbénította az olasz fővárost pénteken a szakszervezetek által meghirdetett általános sztrájk.

Virginia Raggi főpolgármester, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusának azonnali távozását sürgették a tüntetők.

A Capitolium-dombon található városházán gyülekezők Raggi lemondását követelték. A 2016-ban megválasztott főpolgármester Twitter-fiókján reagált kijelentve, hogy szakszervezeti kisebbség ejtette túszul Rómát. Raggi a tüntetést személye elleni politikai támadásként értékelte. Úgy vélte, hogy a rómaiaknak nem belőle, hanem az állandó sztrájkokból van elegük.

A főváros történetében első alkalommal rendezett általános sztrájkhoz a köz- és magánszféra dolgozói is csatlakoztak, szakszervezeti adatok szerint több mint 75 százalékos részvétellel.

A munkabeszüntetésben részt vett a főváros résztulajdonában levő szolgáltatási vállalatok több mint 30 ezer dolgozója, valamint a római pedagógusok és orvosok is. Zárva tartott a római városi múzeumok egy része, nem nyitottak ki az óvodák, leállt a római bíróságok munkája. A sztrájkoló köztisztasági hivatal dolgozói arra kérték a lakosságot, ne dobják ki a szemetet az utcai tárolókba, mivel szombatig nem szállítják el a hulladékot.

A sztrájkokhoz hozzászokott rómaiak alkalmazkodtak a szolgáltatási káoszhoz.

Virginia Raggi 2016-os megválasztása rendkívüli politikai sikernek számított a fővárost megszerző M5S számára, de azóta Róma problémái sokak szerint csak súlyosbodtak. A fővárosi metróvállalatot éppen pénteken számolták fel, a köztisztasági vállalat három éve nem készít mérleget több mint 300 millió eurós tartozása miatt, miközben az utcákat szemét lepi el.

A lakosok belefáradtak a főpolgármesteri hivatal korrupciós ügyeibe, a kátyús aszfalt miatt sok helyen járhatatlanná vált római utcákba, a leszakadt mozgólépcsők miatt hónapokig lezárt metrómegállókba.

A lakossági felháborodással szemben az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) nem szeretné, ha Raggit mandátuma lejárta előtt távozna a város éléről, mert egy esetleges új főpolgármester-választáson a Liga vezette jobbközép könnyűszerrel megszerezheti a főváros vezetését.

Matteo Salvini, a Liga vezetője a tüntetéssel egy időben tehetetlennek nevezte Raggit és a leváltását sürgette.

Ezzel egy időben a közlekedési szakszervezetek országos sztrájkot tartottak. A vasutasok munkabeszüntetése péntek este 9 órakor ér véget, a városi tömegközlekedés csak a délutáni-esti csúcsforgalomban biztosított. A légiforgalomban is jelentős fennakadást okozott a majdnem minden olaszországi repülőteret érintő sztrájk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában