Járvány

2020.03.23. 08:43

A Diamond Princess koronavírusos magyarja: nem voltak tüneteim

A férfi a japán turistahajón dolgozott, amelynek fedélzetén 3600 utas és dolgozó tartózkodott még februárban, és ahol több mint ötszáz ember fertőződött meg. A tengerjárót ezután karantén alá vonták.

Jokohama, 2020. február 19. A jokohamai kikötõben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró utasai a 14 napos karantént követõen busszal távoznak a kikötõbõl 2020. február 19-én. A tengerjárót azután vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, megfertõzte a COVID-19 vírus. A luxushajón 542-re nõtt a tüdõgyulladást okozó új koronavírussal fertõzöttek száma, õk továbbra sem hagyhatják el az óceánjárót. MTI/EPA/Hanai Toru

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hanai Toru

Három magyar is dolgozott azon a japán turistahajón, amelyet karantén alá vontak azután, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült, elkapta a vírust. Az Origónak most nyilatkozott a hajón dolgozó egyik magyar, aki szintén elkapta a vírust.

A férfi elmondta, 24 éve dolgozik már hajón,

a Diamond Princess fedélzetére az után kerülhetett a vírus, hogy az óceánjáró több ázsiai országban is kikötött.

„Február 4-én a kapitány bejelentette, hogy több utas beteg, de akkor még senki sem tudta, hogy mi fog történni. Másnap elrendelték a karantént, minden vendég a szobájában maradt, senki nem mehetett sehová. Nekünk azonban meg kellet szerveznünk a 3600 – szobájában tartózkodó – utas ellátását. Mentünk szobáról szobára, hogy minden utas minőségi ellátást kapjon. Valahol belül éreztük is, hogy ilyen körülmények között lehetetlen a vírust nem elkapni” – számolt be az esetről a férfi.

Maszkot és kesztyűt kaptak, de mivel így is akaratlanul hozzáértek az arcukhoz, szemükhöz, így ez nem nyújtott védelmet a vírussal szemben.

„Könnyű volt megfertőződni, ez történt velem is. A karantén 15. napján közölték, hogy az én tesztem is pozitív, hamarosan kórházba visznek” – mesélte. Azt mondta,

nem érezte, hogy beteg, nem voltak tünetei se, és lázas sem volt.

„A kórházban nagyon sokan voltunk, akik nem éreztünk semmit, semmilyen tünetünk nem volt, de a vírus megjelent a szervezetünkben” – mondta.

Mentőautó hajt el a jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjárótól 2020. február 16-án
Fotó: Franck Robichon

A férfit egy japán kórházban kezelték, azt mondta, a kórházi dolgozók nagyon kedvesek voltak vele. Több tesztet is elvégeztek rajta, majd

14 nap után közölték vele, hogy teljesen meggyógyult.

„Összesen öt tesztem lett pozitív, majd 14 nap után két teszt negatív eredménnyel zárult, így közölték, hogy meggyógyultam. A tokiói nagykövetség végig kapcsolatban volt velem, jó érzés volt, hogy a családom mellett más is aggódik értem. Ma már itthon vagyok, és bízom benne, hogy idővel az egész világon minden visszaáll a régi kerékvágásba” – tette hozzá.

A luxushajón 712 koronavírusos megbetegedésről tudnak, 8 ember meghalt, 567-en már meggyógyultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában