Ország-világ

2015.04.30. 11:54

8 dolog, amit egészségesnek hiszel, pedig nem az

Megmutatjuk, mely ételekről hiszik a legtöbben, hogy egészségesek, pedig néhány hónapos rendszeres fogyasztásuk könnyen elhízáshoz vezetnek.

Munkatársunktól

Akár a gyártó, akár mi tévesztjük meg magunkat, az eredmény ugyanaz: vannak ételek, amelyeket azért vásárolunk, mert egészségesnek hiszünk, vagy mert azt akarjuk hinni róluk, hogy egészségesebbek leszünk tőlük. Miközben épp az ellenkezője igaz: néhány hónapig tartó fogyasztásuk után jönnek a kilók.

1. Kakaós ital

Igen, van benne némi tej, de a kakaós ital és társai valójában energiabombák, amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy nem sokkal jobbak, mintha ledöntenénk egy pohár kólát reggelire. Érdemes legalább megnézni, hogy mennyi tápanyag és hozzáadott cukor van az ilyen tejes italokban.

2. Gyümölcslevek

Az utóbbi hetekben-hónapokban lassan mindenki megérti, bizony a bolti gyümölcslevek közül még a 100 százalékosak sincsenek köszönőviszonyban a valódi, otthon facsart gyümölcslevekkel. Csakhogy a bolti 100-as levek rosttartalma még alacsony is, és egy pohár elfogyasztása esetén temérdek cukrot juttatunk szervezetünkbe.

 

3. Sportitalok

Gyakran látni már gyerekeket is sportitalokat fogyasztani, pedig ezeket a készítményeket tényleg sportolóknak szánják. Persze, ha a gyerek versenysportol, nem lesz baja tőle, de az sem jó, ha megszokja, hogy ilyesmit lőtyöl. A sportitalok nagyon magas energiatartalmú italok, sok cukor és ásványi só van bennük, erre pedig nincs szüksége egy átlagembernek. A folyadékpótlás csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes teákkal és lédús gyümölcsökkel, illetve zöldségekkel, például uborkával kiválóan megoldható.

4. Gyümölcsjoghurt

Az ízesített joghurtok veszélyesek. Tényleg. Sok közülük rengeteg cukrot tartalmaz, ráadásul finomak, így az ember könnyen befal belőlük akár egy 400 grammos kiszerelésnyit is. Csakhogy ekkora mennyiségben nagyjából olyan, mintha megennénk egy tábla csokit. Amivel nincs is baj, addig, amíg tudjuk: nem leszünk tőle egészségesebbek. Otthon viszont remek ízesített joghurtokat készíthetünk: natúr joghurtba tehetünk mézet, házi szörpöt, sőt, akár lekvárt is, nem beszélve az aszalt vagy a friss gyümölcsökről.

 

5. Bolti salátaöntet

Klasszikus hiba, amikor a finom és egészséges zöldségeket, magas cukortartalmú és túlsózott bolti dresszinggel elrontják. Nagyjából hasonló a helyzet ilyenkor, mint a Super Size Me című filmben, ahol a főszereplő az egyik legnagyobb amerikai gyorsétterem-lánc salátaöntetében annyi cukrot talált, amivel ugyanannyi szénhidrátot vitt a szervezetébe, mint a hamburgerrel.

6. Barna kenyér

Az egészségillúzió egyik díszpéldánya a barna kenyér. Tévhit, hogy, ha barna egy kenyér, akkor az egészséges, teljes kiőrlésű lisztből készül. Érdemes megkérdezni egy péket, szívesen elmondja, hogy a barna kenyerek nagy része nem sokban különbözik a fehér kenyerektől, leginkább abban, hogy malátát adnak hozzá. Ettől lesz barna a színe. Sokszor az ár árulkodik. Ha egészségesebb kenyeret szeretnénk enni, akkor válasszuk a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmúakat.

 

7. Reggelizőpehely

Ezek inkább finomak, mint egészségesek. Korábban a cukrozott, csokis és hasonló verziók voltak menők, de ma már csokikrémmel töltött is van – utóbbiról nem is kell mondani, hogy nem sokkal jobb, mintha befalnánk egy adag csokit reggelire. Ha egészségesen szeretnénk gyors reggelit, akkor cukrozatlan müzlit vegyünk, ízesítsük például mézzel. A lehető legrosszabb, amikor a magas cukortartalmú reggelizőpelyhet jól megöntözzük cukrozott gyümölcslével. Minden reggel biztosan nem tesz jót.

8. Cukrozott gyümölcs

Ezt a példát csak azért hoztuk, mert sajnos még mindig divat cukrozni a gyümölcsöket. Különösen veszélyes, amikor egészen kisgyerekeket szoktatnak arra a szülők, hogy megcukrozzák például az epret. Ízetlen vagy savanyú a májusi spanyol eper? Inkább ne vedd meg, ne azt adj a gyereknek, és pláne ne cukorral javítsd az ízét. Akkor inkább adj neki más gyümölcsöt. Ugyanez igaz a kandírozott gyümölcsökre: hihetjük, hogy egészséges, de a magas cukortartalom miatt csak óvatosan a rendszeres fogyasztással!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában