Ország-világ

2015.04.15. 15:15

700 milliárdos támogatást függesztett fel Brüsszel

Nem volt megfelelő a kiválasztási gyakorlat, amivel 2007 és 2014 között a győztes fejlesztéspolitikai EU-s pályázatokról döntött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

MTI

Az Európai Bizottság (EB) felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartoznak, a három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint - jelentette be [namelink name="Csepreghy Nándor"], a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Csepreghy Nándor elmondta: a Bizottság 2014-ben átfogóan vizsgálta a gazdaságfejlesztési operatív program működését, arra volt kíváncsi, hogy a magyarországi intézményrendszer a lehető legkörültekintőbben járt-e el akkor, amikor a győztes pályázatokat kiválasztotta 2007-2014. között. Megállapította, az a kiválasztási gyakorlat, amelyet Magyarország a Bajnai-Gyurcsány kormány óta folytat, s amelyre 2014-ben vezettek be átfogó új szabályozást, nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz - mondta.

A három prioritás 2007 óta pályázható keretösszege nagyjából 700 milliárd forint. Hozzátette, a Bizottság jelzéseit a kormány már kezelte, a múlt héten egy javaslatot küldött a testületnek. Megjegyezte: nem a 700 milliárdos keret van veszélyben, az ilyen típusú korrekciók értéke általában 10 százalék alatti szokott lenni, így pár tízmilliárd forintról lehet szó. Ezt a pénzt azonban Magyarország felhasználhatja új vagy a tartaléklistán szereplő projektekre. Konkrét fejlesztéseket nem kell leállítani, egészen addig, amíg az uniós finanszírozás nem érkezik meg, a hazai költségvetés 19-es fejezete a pályázók számára minden kötelezettséget teljesít. A kérdés az, hogy az EB felé hogyan tudják elszámolni a már kifizetett pályázói számlákat.

Csepreghy Nándor kérdésekre elmondta: a vizsgálat szúrópróbaszerű volt. Egyelőre nem nyilvános, mely pályázatok esetén nem találta megfelelőnek a kiválasztást a bizottság, de a végleges megállapodás után ismertetni fogják. Mivel a felfüggesztés a teljes operatív programot érinti, több ezer pályázatról van szó.

A következő pár hét arról fog szólni, hogy az Európai Bizottságot szembesítsék korábbi álláspontjával, illetve találjanak egy olyan megoldást, amely garantálja, hogy Magyarország nem veszít forrásokat. A helyettes államtitkár szerint ugyanis a mostani helyzet az aszfaltügyhöz hasonló, mondván: a bizottság 2014/2015 fordulóján egy általa is jónak minősített rendszer működéséről 7 év után, a zárás évében állított ki egy negatív bizonyítványt.

A helyettes államtitkár szerint technikai vitáról van szó, hasonló viták voltak már az EB és Szlovákia, Szlovénia vagy Csehország között.

Kifejtette: egyetértenek azzal, hogy a 2007-ben a Bajnai-Gyurcsány kormány alatt létrehozott rendszert meg kell változtatni. Szerinte ezért is érthetetlen, hogy 2014-ben, amikor a rendszer átalakításának lépéseit bejelentették, azt miért érte akkora támadás az Európai Bizottság vagy akár hazai szakmai szervezetek részéről, amikor ez a változás a garanciája annak, hogy ez a kiválasztási gyakorlat a jövőben ne érvényesülhessen.

Beszélt arról is, az elmúlt öt év a fejlesztéspolitikában lényegében arról szólt, hogyan lesznek képesek garantálni annak a 8700 milliárd forintnak a Magyarországra érkezését, amelyet 2007-ben nyert az ország. A következő hét évnek pedig arról kell szólnia, hogyan lesznek képesek garantálni azt, hogy valóban a legjobb minőségű pályázatok nyerjenek akár hazai, akár európai uniós támogatásokkal.

Fidesz: egyetlen fillért sem hagyunk veszni


A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy "a szocialisták szabálytalan pályáztatási gyakorlata miatt" Brüsszellel kialakult technikai vita semmilyen módon ne hátráltassa a most záruló, 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklusban még kifutó gazdaságfejlesztési programok végrehajtását.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt azután közölte az MTI-vel, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán bejelentette: az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése.

"A szocialistákkal ellentétben a mostani kormány egyetlen, hazánkat megillető fillért sem hagyott veszni, és ezután sem fog veszni hagyni" - reagált közleményében a Fidesz-frakció.

Hangsúlyozták: a kormány fejlesztéspolitikának köszönhetően Magyarország rekordot ért el a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló fejlesztési források lehívásában, és "ezt a teljesítményt nem hagyjuk veszélyeztetni".

A kormánypártiak szerint Magyarország minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési korszaka előtt áll. Jelezték, hamarosan 12 ezer milliárd forintos fejlesztési forrás nyílik meg az ország előtt, aminek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítják. Ez az arány - jegyezték meg - a szocialisták idején 16 százalék volt.

MLP: nyilvánosságra kell hozni, hogy mely pályázatoknál találtak hibát

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy az Európai Bizottság mely uniós pályázatoknál talált olyan hibákat, amelyek miatt felfüggesztették 700 milliárd forint kifizetését.

Az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa azután mondta ezt szerdán újságíróknak, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik.

[namelink name="Bodnár Zoltán"] szerint várható volt egy ilyen döntés, mert a Fidesz többször módosította a közbeszerzési törvényt és számos pont "lehetőséget adott az összejátszásra, a tisztességes verseny kijátszására". Brüsszellel pedig hónapok óta tart a vita, mert az uniós pályázati rendszert nem az Európai Bizottsággal egyeztetve és az általuk elfogadott módon alakították át - tette hozzá.

A politikus egy kérdésre válaszolva azt mondta, a felfüggesztés miatt átmeneti finanszírozásról kell gondoskodni, ha pedig végképp elvész a 700 milliárd forint, akkor az a költségvetés hiányát növeli majd.

Együtt: hozzák nyilvánosságra a bizottság jelentését!

Az Együtt azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB) eredeti jelentését a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztéséről.

Az ellenzéki párt szerdán ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az EB felfüggeszti az operatív program első három prioritástengelyének kifizetésétit; ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése. A három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint.

A helyettes államtitkár azt mondta, a bizottság szerint a győztes pályázatok 2007 és 2014 közötti kiválasztási gyakorlata, amelyet Magyarország a Bajnai-Gyurcsány kormány óta folytat, s amelyre 2014-ben vezettek be átfogó új szabályozást, nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz.

Az Együtt közleményében azt követelte, hogy a kormány hagyja abba "hazudozást és sumákolást". Hangsúlyozták, a Fidesz öt éve van kormányon, ennyi ideje lett volna arra, hogy feltárja és kijavítsa ezeket az állítólagos hiányosságokat, és nem megfelelő gyakorlatokat.

Öt év múltán hiteltelen még mindig az "elmúltnyolcévre" mutogatni - fogalmaztak.

LMP: várható volt a döntés

Az LMP szerint várható volt, hogy előbb-utóbb probléma lesz az európai uniós támogatások felhasználásával kapcsolatosan. A párt egyúttal követeli az erről szóló európai bizottsági jelentés nyilvánosságra hozatalát.

[namelink name="Schmuck Erzsébet"], az LMP országgyűlési képviselője és Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője erről szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt, miután Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az Európai Bizottság felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik.

Schmuck Erzsébet emlékeztetett: pártja korábban folyamatosan felhívta a figyelmet arra, hogy baj van a projektelbírálási rendszerrel és a közbeszerzési eljárásokkal, átjárja ezeket a korrupció, és "elég sok esetben kimutatható volt, hogy kormányhoz közeliek (...) kaptak jelentős EU-s támogatást".

A politikus azt is mondta, az LMP nem állítja, hogy az előző kormány projektkiválasztási rendszere hibátlan volt, de az elmúlt öt évben a Fidesznek lett volna elég ideje feltárni és orvosolni a hibákat.

[namelink name="Heltai László"], az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség már februárban megkapta az Európai Bizottságtól azt a revizori jelentést, amely a konkrét problémákról szól. Az LMP követeli e jelentés nyilvánosságra hozatalát - közölte.

A szakszóvivő szerint a felfüggesztés nyilvánvalóan mutatja, hogy alkalmatlan emberek vezetik az EU-s pénzek elosztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában