Ország-világ

2019.03.22. 13:24

4343 fészektartóval várja az E.ON a gólyákat - fotók

Vezetékburkolás, szigetelőpapucsok, földkábel, új kereszttartók és gólyafészektartók - az E.ON így készül a költözőmadarak érkezésére.

Munkatársunktól

A gólyákat az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja az E.ON. Korábban összesen 4 199 ilyen eszközt telepítettek, idén tavaszra újabb 144 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. Emellett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 161 pontos madárvédelmi beavatkozás-sorozat valósult meg, a Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében pedig két szakaszban dolgoznak az E.ON munkatársai a madarak biztonságáért.


Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik idén is az E.ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve. Ők javasolták azt a 144 helyszínt, ahova az E.ON újabb fészektartókat helyezett el, és amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartanak, és ha kell, cserélnek. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került – így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi gólyafészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek több mázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel annak érdekében, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.

Célzott madárvédelmi projekt indult az energiacég és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében is, ahol 161 pontos beavatkozás-sorozatot valósítottak meg közösen a gólyák érkezésére készülve.


A Duna-Dráva Nemzeti Park Gemenc tájegységében idén egy pályázat segítségével az E.ON munkatársai a síkban elhelyezett kereszttartókat cserélik ki olyan, háromszög elrendezésű tartókra, amelyekre a madarak kevésbé tudnak ráülni vagy beszorulni, így még a nagyobb testű madarak sem tudják a szárnyaikkal zárni az áramkört. A projekt során a gemenci árteret átszelő 3,5 km hosszú vezetékszakaszon 44 oszlopot építenek át a szakemberek. A közelben költő rétisaspár érdekében a munkavégzést két szakaszra osztották, a fészek körüli védőzónán kívül már februárban elvégezték a szükséges munkákat, viszont a 400 méteres védőzónában csak akkor folytatódnak madárvédelmi feladatok, ha a fiókák már elég nagyok ahhoz, hogy a beavatkozás ne bolygassa fel a sas család életét, így itt nyáron fejezik be a tervezett változtatásokat.


Április-májusban a Fertő-Hanság Nemzeti Park kérésére a Szigetköz területén valósul meg gólyavédelmi program, melynek keretében madárbarát megoldások alkalmazásával építenek át a szakemberek oszloptranszformátorokat.

Az év további részére is számos, a környezet megóvását célzó munkát tervez az E.ON. Az elmúlt év adatait elemezve 126 olyan konkrét hálózati helyet azonosítottak a szakemberek, melyek veszélyforrást jelentenek a madarakra. Ezeket a helyeket – és 300 méter sugarú körben a környezetüket – az idén madárvédelmi szempontból biztonságosabbá teszik a szakemberek. Az év második felétől olyan új típusú kereszttartókat használnak, amelyek a madarak számára a korábbiaknál sokkal biztonságosabbak. Ősszel indul az a beruházás, melynek keretében 18 km-es szakaszon kerülnek a vezetékek földkábelbe Túrkeve-Dévaványa között, ez a térségben fészkelő túzokok megóvását szolgálja majd. A beruházás első lépéseként egy alállomást építenek át, majd a túzokvédelmi projekt folytatódik 2020-21-ben is.


A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma. Az E.ON kiemelten fontosnak tartja, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki az élővilág számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában