Előadás az Akadémián

2023.05.23. 22:42

Navracsics Tibor: ha a háború eszkalálódik, a jövő Európája veszélybe kerül

Nemzedékváltás történik, Európa a mai fiatalok számára egy online tér, mémekben fogalmazzák meg a politikai üzeneteket, leegyszerűsített, sarkos üzenetek ütköznek egymással, ez polarizálódás, radikalizálódás felé viszi Európát – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése előtt A jövő Európája címmel tartott előadásában kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

MW

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Magyar Atlanti Tanács közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémián 2023. május 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Navracsics Tibor azt mondta: egész Európában a radikálisabb pártok előretörése látható, a korábban középre tartó pártok vagy radikalizálódnak, vagy gyengülnek. Már a liberális pártok is egyre radikálisabb üzeneteket fogalmaznak meg, „a kereszténydemokrácia pedig az ellenzékiség szinonimája lett, és a szociáldemokraták sem állnak sokkal jobban” – tette hozzá a miniszter. Rámutatott: ezért egyre élesednek a viták.

NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Magyar Atlanti Tanács közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémián 2023. május 23-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Ma Európában és az egész világon egy határhoz érkeztünk, azok a körülmények, amelyek az elmúlt időszakban komfortossá tették a világunkat, megváltoznak

– közölte a miniszter. Rámutatott: 

most telik el egy emberöltő a közép-európai demokratikus átmenetek óta, nemzedékváltás szemtanúi vagyunk, s ez alapvető minőségi változást hoz.

A mostani fiatal családanyák, családapák „belenőttek” a demokratikus és egységes Európába, valamint az online forradalomba, már máshogy látják a világot, a problémákat, ez az első meghatározó tényező Navracsics Tibor szerint.

A második fontos pont, hogy minden jel azt mutatja, válságba kerül a kereszténydemokrácia és a szociáldemokrácia konszenzusa, együttműködése, amely eddig példátlan stabilitást és ennek következtében jólétet hozott Európának, egzisztenciális biztonságot a tömegeknek

– folytatta a miniszter. Harmadik tényezőként az orosz–ukrán háborút említette, kiemelve: 1945 óta nem folyt olyan háború a kontinensen, amit a második világháború egyik résztvevője vívott volna.

Az orosz–ukrán háború alapvető kérdéseket vet fel Európa biztonságával kapcsolatban, és azt üzeni, hogy „Európa sebezhetetlenségének mítosza végleg megsemmisült” – mondta Navracsics Tibor. Megjegyezte: kiderült, hogy az emberiség mégsem képes tanulni a történelemből, hiszen ha valaki tanulhatott volna a történelemből, az a Szovjetunió utódállama.

Alapvető fontosságúnak nevezte, hogy „a háború fegyverszünettel megálljon, hogy a méltányos és igazságos békére irányuló tárgyalások meginduljanak”, mert ha a háború eszkalálódik, a jövő Európája veszélybe kerül.

CSÓTI György; NAVRACSICS Tibor; GYARMATI István
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (k) Csóti György, a Magyar Atlanti Tanács elnöke (j) és Gyarmati István, a szervezet főtitkára társaságában a tanács közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémián 2023. május 23-án
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A miniszter szerint ugyanakkor Európa jövője azon is múlik, sikerül-e Európát kulturális közösséggé tenni. 

Ez egy máig beteljesületlen ígéret, és ez magyarázza az unión belüli konfliktusokat; ha értenénk egymás kultúráját, akkor a politikai viták jelentős része megtakarítható lenne

– vélte Navracsics Tibor.

Hozzáfűzte, a nyugat-európai diákok úgy nőnek fel, hogy nem tanulják a közép-európai történelmet, számukra „Bécsnél vége van az európai civilizációnak”. Ezért „nekünk kell megismertetni magunkat” – hangoztatta a miniszter.

Leszögezte: Európának az alappillérekre kell támaszkodnia, legfőképpen a kereszténységre, mint kultúrára.

Egy kérdésre válaszolva kitért arra, meglátása szerint az Egyesült Államok Kínáról ugyanúgy gondolkodik, mint annak idején a Szovjetunióról gondolkodott, miközben egyáltalán nem biztos, hogy Kína a ma Szovjetuniója. Hiszen – érvelt a miniszter – a Szovjetunió kifejezetten agresszív katonai hatalom volt, Kínánál viszont inkább erős gazdasági törekvés látható.

A legnagyobb hiba, amit az Egyesült Államok elkövethet, hogy félreolvassa a jeleket

– fogalmazott Navracsics Tibor. Közölte, Európa számára hátrányos lenne, ha a világgazdaság súlypontja áttevődne a Csendes-óceáni térségbe.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra, hogy „a bővítés stabilizál, az uniónak kötelessége a bővítés”. Azonban a Nyugat-Balkánnal együtt az unió már nem lesz ugyanaz, mint ma – tette hozzá. Kijelentette: „abszolút bővítéspártinak kell lennünk”, és nem ellenérv, hogy „többsebességes” lesz az unió, hiszen már ma is az.

Navracsics Tibor előadását követően megkezdődött a Magyar Atlanti Tanács közgyűlése. A szervezet 1992-ben Antall József miniszterelnök kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy segítse Magyarország NATO-csatlakozását, az 1999-es csatlakozás óta pedig a transzatlanti értékek és elvek integrálásáért dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában